Jedinstveni muzej starih fotoaparata u Puli

10.04.2021.

22:32

Autor: Jana Radić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Jedinstveni muzej fotoaparata u Puli

Jedinstveni muzej fotoaparata u Puli

Foto: Dnevnik / HRT

Fotoaparatima su se oduvijek bilježili važni životni trenutci. Njima u čast u Puli je otvoren mali muzej s impresivnom kolekcijom. Pojedini eksponati potječu iz dvadesetih godina prošloga stoljeća, a ima i prave špijunske opreme iz razdoblja hladnog rata.


Poznata Agfa sad već broji stotinu godina, no još uvijek besprijekorno radi. Potaknulo je to pulske fotografe da bogatu kolekciju pokažu javnosti.

- Špijunski KGB-ov fotografski aparat koji dan danas radi i zamislite s njim da su sada tu na neki mikrofilm snimali neke tajne dokumente, kaže Hassan Abdelghani, fotograf.

Rođenja, rođendanske proslave, svi važni životni trenuci nekoć su se bilježili fotoaparatom. Zato svaki primjerak u ovom malom pulskom muzeju ima svoju priču.

- Nisu imali struje, oni bi zapravo stavili luč i zapravo bi preko tog jednog malog ogledalca išla svjetlost i bacala kroz objektiv, kaže Abdelghani.

-Trenutno sad izloženih je između 150 i 200, niti ja sam ne znam, ali to je samo jedan dio. Sigurno će se postav mijenjati i ima sigurno barem još toliko fotoaparata koji će se pokazati, kazao je Đani Celija, fotograf.

A bit će ih i više, jer građani svakodnevno doniraju svoju staru opremu ovom malom pulskom muzeju. Svi će primjerci uskoro pronaći svoje mjesto u vitrini te će tako biti sačuvani od zaborava.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!