Tri tisuće šarenih kišobrana hladi Čakovec

28.07.2021.

11:08

Autor: Sara Badžek/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Ulica kišobrana

Ulica kišobrana

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Bliži se početak najveće međimurske kulturno turističke manifestacije Porcijunkulova. Od 30. srpnja do 2. kolovoza u Čakovcu se ponovno otvara popularna Ulica kišobrana i niz festivalskih pozornica.

Što su sve Međimurci ove godine pripremili provjerila je ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska koju je u Ulici kišobrana dočekao Marijo Krčmar, pomoćnik direktora TZ Čakovec:

U Čakovec se vratila Ulica kišobrana, a s njom stiže i ‘Porcijunkulovo’ - vrhunac međimurskog ljeta koje se događa u zadnjem tjednu srpnja i prvome kolovoza već 57 godina.


- Nastalo evolucijom nekadašnjeg Sajma tradicijskih zanata, Porcijunkulovo u organizaciji Turističke zajednice grada Čakovca nudi bogat program prepun divnih koncerata, prekrasnih predstava, igraonica i radionica za djecu, promocija i prezentacija, najavili su organizatori.


Od 30. srpnja do 2. kolovoza 2021. godine bit će prilike kušati i domaće proizvode i istražiti rukotvorine lokalnih proizvođača te majstora starih zanata.


- Ulica kišobrana naširoko je poznat i prepoznatljiv simbol čakovečkog Porcijunkulova, pri čemu šarenim bojama predstavlja veselje i raznolikost kao temeljne ideje događanja, ali i transformaciju običnih, svakodnevnih ili tradicionalnih predmeta u spojeve bogatstva kulturne baštine i modernih trendova. Više od 3 tisuće šarenih kišobrana radi hlad nad centrom Čakovca, ističu organizatori.


Uz Perivoj Zrinskih i Pozornicu Tomislav na kojima će se održati većina koncerata, cijeli grad Čakovec će biti jedna velika pozornica.


- Vrhunac duhovne komponente festivala manifestirat će se u obliku svečane centralne mise u franjevačkoj crkvi svetog Nikole Biskupa, koja se izvodi na čak tri jezika: hrvatskome, slovenskome i mađarskome, poznata i po porcijunkulskom oprostu, kojim se brišu svi grijesi. Naime i to je pokazatelj nastavka tradicijskog vjerskog proštenja koje se godinama razvijalo privlačeći vjernike i trgovce iz Hrvatske, Mađarske i Slovenije, napominju organizatori.


Prepoznatljivi karakter Porcijunkulovu daju i ulični svirači.


- Njihova energija i prpošnost će izazvati smiješak na svačijem licu! Osim brojnih glazbenih događanja, nude se i drugi kulturni sadržaji, a nismo zaboravili ni na mališane, za koje će se organizirati brojne igraonice, radionice i još mnogo, mnogo toga, stoji u najavi festivala.


Važni dio predstavljanja i očuvanja kulturne baštine nastupi su brojnih kulturno-umjetničkih društava, koja su vitalni instrument čuvanja međimurske popevke kao stavke s UNESCO-ove Reprezentativne liste nematerijalne kulturne baštine čovječanstva te brojni prikazi starih zanata i djelatnosti koje su nekad bile dijelom ljudske svakodnevice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!