Jeste li znali da i mravi pjevaju?

30.01.2018.

16:58

Autor: HRT

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Oni koji žele upoznati svijet kukaca to mogu u požeškom muzeju gdje je otvorena izložba Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja iz Zagreba 'Zvukovi kukaca - orkestar najmanjih'.
Oni koji žele upoznati svijet kukaca to mogu u požeškom muzeju gdje je otvorena izložba Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja iz Zagreba 'Zvukovi kukaca - orkestar najmanjih'. Jedinstvena je to izložba s oko 1.200 različitih kukaca uz odetaljan opis načina na koji se glasaju.

Raznolikost zvukova koje stvaraju kukci, bilo da je riječ o bogomoljki, strizibubi ili stjenici, možemo čuti samo u netaknutim dijelovima prirode, ali i na ovoj jedinstvenoj izložbi.

Proizvode zvukove na načine da stružu jednim dijelom tijela o drugi, taj način zovemo strigulacija. Ovdje su prikazani brojni primjeri kako kukci trljaju dijelove tijela kako bi proizveli zvukove. kako trljaju krila o zadak, udaraju glavom ili zadkom i proizvode izuzetno glasan zvuk, objasnila je koautorica izložbe Iva Mihoci.

Za zvučnu kulisu na izložbi zaslužan je Slovenac Boštijan Perovšek, jedan od prvih i najkreativnijih stvaratelja zvučnih prostora u muzejima. Za mene su veoma intrigantni zvukovi kukaca, stjenice, stjenice imaju izrazito veliki raspon različitih zvukova koji mogu biti i violine, mogu biti i bubnjevi, mogu biti svašta, ističe skladatelj i bioakustičar Perovšek.

Na izložbi se mogu vidjeti kukci pjevači iz fundusa entomoloških zbirki Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja. Odabrano je 1100 reprezentativnih predstavnika različitih skupina kukaca i upravo su oni izuzetno važni pjevači koji obogaćuju našu prirodu, rekla je Mihoci.

Nakon Požege, izložba se seli u Novu  Gradišku, a tijekom ljeta moći će se vidjeti i u Dubrovniku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!