'Jesus Christ Superstar' nakon 20 godina ponovo u Komediji

21.03.2019.

13:13

Autor: D.I./V.M./Hina/HRT

Foto: kazalište Komedija

Foto: kazalište Komedija

Foto: - / -

Rock-opera 'Jesus Christ Superstar' Andrewa Lloyda Webbera i Tima Ricea, slavni klasik svjetskog glazbenog teatra, premijerno će u subotu 23. ožujka oživjeti na pozornici zagrebačkog Gradskog kazališta Komedije.
Rock-opera 'Jesus Christ Superstar' Andrewa Lloyda Webbera i Tima Ricea, slavni klasik svjetskog glazbenog teatra, premijerno će u subotu 23. ožujka oživjeti na pozornici zagrebačkog Gradskog kazališta Komedije.

Redatelj je Damir Lončar, a u produkciji, koja će gotovo dvadeset godina nakon što je njezino prvo uprizorenje lansiralo njihove kazališne karijere, ponovo spojiti Đanija Stipaničeva i Ervina Baučića u ulogama Isusa i Jude.

- Suvremeni Broadway ili londonski West End ne bi bili to što jesu bez skladatelja Andrewa Lloyda Webbera ('Evita', 'Mačke', 'Fantom u operi', 'Bulevar sumraka, 'Zviždanje niz vjetar') i tekstopisca Tima Ricea ('Evita', 'Šah', Disneyevi 'Ljepotica i zvijer' i 'Kralj lavova'), stoji u najavi.

Prvi puta povezavši rock'n'roll i glazbeni teatar, njihov 'Jesus Christ Superstar', od svojeg je broadwayskog debija 1971. postao jedno od najpoznatijih i najkvalitetnijih suvremenih glazbeno-scenskih djela koje je dosad prikazano u više od dvadeset zemalja svijeta te ga je vidjelo više od pet milijuna ljudi.

U Komediji je prvi put postavljen 2000. u režiji Vlade Štefančića, što je bilo prvo postavljanje toga klasika u Hrvatskoj i ujedno prvo domaće uprizorenje nekoga djela Andrewa Lloyda Webbera.

Klasik, koji zbog svojih kompleksnih vokalnih dionica oduvijek privlači raznolike pjevače od klasično obrazovanih pjevača, glumaca koji pjevaju, do rokera žešćeg izričaja i onih više mediteranskog tipa, u svojoj će najnovijoj produkciji zaživjeti s Đanijem Stipaničevim u ulozi Isusa.

Stipaničev, kojemu je upravo ta uloga u prvoj produkciji rock-opere bila prva velika uloga u životu koja je lansirala njegovu karijeru te ga dovela na kazališnu scenu, nastupat će u alternacijama s Filipom Hozjakom i Nevenom Stipčićem.

U ulozi Jude u glavnoj alternaciji nastupa Ervin Baučić, kojega je također ista uloga prije gotovo dvadeset godina lansirala u svijet glazbenoga teatra. U alternacijama nastupaju Fabijan Pavao Medvešek i Noa Rupčić.

U ostalim ulogama pojavljuju se Renata Sabljak, Vanda Winter, Dražen Bratulić, Igor Dervenkar, Adalbert Turner, Siniša Štork, Davor Lovrinić, Danilo Stankić, Dino Antonić, John Gečević, Neven Stipčić i Vjekoslav Vostrel.

Tu je i veliki plesno-pjevački ansambl koji uprizoruje Apostole, Narod, Židovsko vijeće, Soul Girls i druge, a prvi put na kazališnim daskama zapjevat će i Jacques Houdek, koji nastupa u alternacijama s Draženom Čučekom u ulozi kralja Heroda.

Scenografiju i dizajn svjetla potpisuje Ivo Knezović, kostimografiju Mirjana Zagorec, koreografiju Leo Mujić, a dizajn zvuka Mario Stanin. Orkestrom dirigira maestro Dinko Appelt.

O novoj premijeri s ravnateljem kazališta 'Komedija' Krešimirom Batinićem razgovarali smo u emisiji Kultura s nogu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!