14:44 / 05.12.2019.

Autor: V.M./HRT

Judy Garland u kinima: biografski 'Judy', ali i kultni 'Čarobnjak iz Oza'

Kadar iz 'Čarobnjaka iz Oza'

Kadar iz 'Čarobnjaka iz Oza'

Foto: - / -

Filmski kritičar Daniel Rafaelić ovaj tjedan iz kino ponude izdvaja dva naslova vezana za Judy Garland. Među njima je jedan koji se rijetko može vidjeti na velikom platnu.
Filmski kritičar Daniel Rafaelić ovaj tjedan iz kino ponude izdvaja dva naslova vezana za Judy Garland. Među njima je jedan koji se rijetko može vidjeti na velikom platnu.

Dok na redovnom programu hrvatskih kina igra biografski film o legendi showbusinessa Judy Garland, u zagrebačkoj se Kinoteci prikazuje ciklus njezinih filmova.

U subotu, 7. prosinca, u 20 sati na rasporedu je omiljeni 'Čarobnjak iz Oza'. Taj obiteljski klasik snimljen davne 1939. godine osvojio je srca ljudi diljem svijeta i danas se smatra jednim od najpoznatijih filmova svih vremena. Knjiga L. Franka Bauma, po kojoj je film snimljen, jedna je od najpopularnijih dječjih knjiga stoga nas i ne čude brojne filmske i kazališne adaptacije.

Poznatu skladbu 'Over the Rainbow', koja je postala jednako popularna kao i film, napisali su Harold Arlen i E. Y. Harburg i dobili Oscara, a 'Čarobnjak iz Oza' do dan-danas ostao primjer trijumfa filmske umjetnosti i kreativnosti. Režirao ga je Victor Fleming koji se iste godine proslavio još jednim svevremenim naslovom 'Zameo ih vjetar'.

Iako su na 'Čarobnjaku iz Oza' radili i redatelji King Vidor (scene u Kanzasu), Richard Thorpe, koji je dobio otkaz nakon što je odradio dva tjedna snimanja, te i Mervyn LeRoy, koji je u ime MGM-a i producirao film, Fleming je jedini potpisan kao redatelj.

Film 'Judy' slavi glas, ljubav i glamour 'najveće svjetske zabavljačice'

U biografskom filmu 'Judy' protagonisticu 'hvatamo' u trenutku kad dolazi nastupati u London. Prošlo je 30 godina otkako je snimila 'Čarobnjaka iz Oza', no ako joj je glas i oslabio, njegov dramatični intenzitet samo je ojačao.

- Pripremajući se za nastup, boreći se s menadžmentom, šarmirajući glazbenike i prisjećajući se uspomena s prijateljima i obožavateljima, njezina pamet i toplina posebno dolaze do izražaja. Čak se ostvaruje i njezin san o ljubavnoj romansi, kad joj počne udvarati Mickey Deans, njezin uskoro peti muž, stoji u sadržaju filma.

Judy je tada krhka - radeći 45 godina od svojih 47 u tom trenutku, ona je iscrpljena. Progone je sjećanja iz djetinjstva koje je izgubila zbog Hollywooda, vuče ju želja da se vrati kući svojoj djeci. Uz neke od njezinih najpoznatijih pjesama, u filmu ćemo čuti i bezvremenski klasik 'Over the Rainbow'.

Redatelj je Rupert Goold, a Judy Garland utjelovila je Renée Zellweger. Kako joj je to pošlo za rukom, ali i zašto je 'Čarobnjak iz Oza' i danas jednako atraktivan kao prije 80 godina, ako ne i još više, doznali su u razgovoru s filmskim kritičarom Danielom Rafaelićem kojeg smo ugostili u emisiji Dobro jutro, Hrvatska:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!