Kad nastupa Matej Meštrović - koncert je sve, samo ne običan

25.09.2018.

10:53

Autor: V.M./HRT

-

-

Foto: - / -

Pozornica zagrebačkoga kazališta Kerempuh sinoć je bila rezervirana za našeg poznatog pijanista i skladatelja Mateja Meštrovića i njegove prijatelje glazbenike okupljene u Trio Expresto.
Pozornica zagrebačkoga kazališta Kerempuh sinoć je bila rezervirana za našeg poznatog pijanista i skladatelja Mateja Meštrovića i njegove prijatelje glazbenike okupljene u Trio Expresto.

Nakon senzacionalne turneje ovog ljeta po Kini i 11 koncerata, priredili su koncert i za zagrebačku publiku. To je, zapravo, bio šou jer ondje gdje nastupa Matej Meštrović - koncert je sve samo ne običan.

Koncertna rapsodija, 11 000 kilometara po Kini i toliko prodanih ulaznica - samo je dio videa koji glazbeno prati Kineska rapsodija, koju je uživo čula i hrvatska publika.

Puno nas je ljudi pratilo na društvenim mrežama, pa je to bio prvi okidač zbog kojega smo odlučili napraviti koncert u Zagrebu,  objašnjava Matej Meštrović.

Uz najpoznatije klasične teme i autorske skladbe Mateja Meštrovića, Expresto je u Kinu 'izvezao' i boce punjene vodom kao instrument, raritet i u Europi. Prvi je na bocama svirao gospodin Zoran Mađirov, nažalost on više nije s nama. Ja sam to nastavio. Nema nas puno, možda 2 - 3 u Europi,  napominje član Trija Expresto Borna Šercar dodajući da nekad mora doliti, a nekad odliti vodu: Nekad i rakiju dolijevam… Ma šalim se. Razina vode ovisi o vremenskim uvjetima.

Desna klavirska ruka Kristina Bjelopavlović Cesar ističe, pak, da je dojmova iz Kine puno – dočekali su ih kao prave zvijezde, a klasični repertoar je za kinesku publiku bio otkriće: Za vrijeme koncerta su se totalno iznenadili s tim našim komentarima i objašnjenjima kad se plješće, a kad ne, kad se što smije raditi,  kaže Kristina Bjelopavlović Cesar.

U međuvremenu, Matej Meštrović ne miruje: 3 Rapsodije izlaze na 60-minutnom nosaču zvuka za američki Parma Recordings, a snimljene su bile u dvorani Lisinski sa Zagrebačkom filharmonijom. Moram reći to je prvi službeni CD Zagrebačke filharmonije u povijesti - snimljen za američko tržište. Nosač zvuka izlazi u 3. mjesecu sljedeće godine,  najavljuje Meštrović.

Na tržište će stići i DVD izdanje ovog koncerta na kojemu su zasvirali i temu iz Muppet Showa – i to u zamijenjenim ulogama...

U intimističkoj atmosferi Kerempuha bilo je to otkriće za publiku kakvo se katkad skrije u kolačiću sreće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!