Kad šibice postanu skulpture

20.04.2021.

13:28

Autor: Kod nas doma/V.M./HRT

Skuplture od šibica

Skuplture od šibica

Foto: Kod nas doma / HRT

Međimurac Tomislav Horvat izrađuje skulpture u potpunosti sastavljene od šibica, i možda njegovi radovi ne bi bili tako fascinantni da se ne radi o objektima koji modele, nerijetko ljudske, prikazuju u prirodnoj veličini.

U ateljeu Tomislava Horvata u mjestu Podturnu bila je ekipa emisije Kod nas doma:

Skulpture stvara još od srednjoškolskih dana, tako da već ima gotovo 14 godina iskustva. Krajem prošle godine izložio ih je u zaprešićkoj Galeriji Razvid kada je autorica predgovora Josipa Bubaš ustvrdila da "želja za stvaranjem, kao i autentični kreativni izrazi nisu privilegija umjetničkih elita već ljudska potreba koja se može realizirati bez obzira na kontekst u kojem nastaje." 


- Uz strpljenje, rad i predanost, Tomislav Horvat svojim radom upravo to pokazuje, smatra Bubaš.


Tomislav nam, pak, otkriva da je prvo krenuo s maketama, a 2012. godine napravio je i svoju prvu skulpturu od šibica.


- Istraživao sam tko u svijetu radi skulpture od šibica i naišao sam samo na podatak da jedan umjetnik radi biste od šibica, a cijele skulpture još nitko nije radio kad sam ja počeo. To mi je bila dodatna motivacija.

Tomislav Horvat

Tomislav Horvat

Foto: Kod nas doma / HRT

- Svaka skulptura je svojevrsni spomenik nekom velikanu - od pijaniste do Michelangela, ističe Tomislav koju u svaki projekt kreće nabavkom materijala - fotografija, video snimki, a zatim priprema podlogu od komprimiranih materijala koje zatim "oblači" u šibice.


- Nakon što je podloga završena, krećem s pripremom šibica, skidam im vrhove, i to je najdosaniji dio posla, priznaje Tomsilav.


Na samim skulpturama radi između godine i pol i tri godine, koliko je potrošio na svoj aktualni rad.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!