18:08 / 16.04.2021.

Autor: Jana Radić/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Kako bi mogao izgledati susret Macchiavellija s Medicijem

"Machiavellijev vladar"

"Machiavellijev vladar"

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Nema krize za pulske kazalištarce - pripremili su novu predstavu čija je premijera večeras u 20 sati. Radi se o političkom trileru "Machiavellijev vladar" Garyja Gravesa.

Na probi je ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska razgovarala s glumcima Lukom Mihovilovićem i Lukom Juričićem, te redateljem Jasminkom Balenovićem:

- Većina znanstvenika smatra Machiavellijeva „Vladara“ jednim od najutjecajnijih djela ikada napisanih u povijesti političkih znanosti. Iako napisana već oko 1513. godine, ta je mala knjiga ustvari tiskana tek pet godina nakon Machiavellijeve smrti, 1527., napominju iz INK Pula.


Tekst, naime, sadrži posvetu Lorenzu II. de' Mediciju (unuku Lorenza Veličanstvenog), i jasno izražava Machiavellijevu namjeru da ga posveti i daruje mladom Lorenzu, novom vladaru Firence. Također je već iz same posvete sasvim jasno da je Machiavelli tom malom knjižicom htio dojmiti novoga vladara kako bi na taj način stupio u njegovu službu.


- Iako je, kako saznajemo iz Macchiavellijevih pisma, on razmišljao o mogućnosti da osobno predstavi knjigu Lorenzu, nema povijesnih bilješki koje bi potvrdile da se takav susret stvarno dogodio. Mi ipak, u našem djelu, pokušavamo zamisliti kako bi to moglo izgledati, ističe ekipa nove predstave INK Pula.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!