Kako će izgledati završna svečanost 27. Večernjakove ruže

18.03.2021.

11:39

Autor: Dobro jutro, Hrvatska /HRT

Večernjakova ruža

Večernjakova ruža

Foto: Večernji list / Večernji list

Večernjakova ruža najstarija je medijska nagrada koja se dodjeljuje svake godine u sedam kategorija po izboru čitatelja Večernjega lista. Tko je zaslužio ružu za TV osobu godine, TV emisiju godine, Radijsku osoba godine, Radijsku emisije godine, Glumačko ostvarenje, Glazbenika godine i Novo lice godine doznat će se na završnoj svečanosti u subotu 20. ožujka u 20.10 sati uživo iz Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu, a gledatelji će prijenos moći pratiti na Prvom programu Hrvatske televizije (HRT-HTV1).

Ove godine nije bilo jednostavno odabrati pet najboljih u sedam kategorija, ali žiri, u čijem su sastavu televizijske legende Miroslav Lilić i Ksenija Urličić, glazbenik Ivica Propadalo, producent Nikša Bratoš, doajen radijskog novinarstva Vojo Šiljak, redatelj Dalibor Matanić te večernjakovci Bojana Radović, Goran Gerovac, Anamarija Kronast, Maja Car i Ivana Carević na čelu s Mirjanom Žižić, pomoćnicom glavnog urednika Večernjeg lista i voditeljicom projekta Večernjakova ruža, uspio se usuglasiti oko nominiranih za koje su glasali čitatelji Večernjeg lista.

Kriterij pri odabiru je ono što su osobe u protekloj godini ostvarile, koliko je to bilo značajno za najširu javnost, s tim da njihovo ukupno djelovanje mora biti kvalitetno i originalno u svom području, također moraju biti primjer drugima i poticaj za kvalitetan rad i stvaralaštvo u području glazbe, filma, radijskih i televizijskih emisija.


Galerija
Dražen Klarić, Foto: HRT/HRT
Mario Sedmak, Foto: HRT/HRT

O tome kako će izgledati završna svečanost u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili su Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista i Mario Sedmak, urednik Zabavnog programa HRT-a.

- U 27 godina Večernjakova ruža prepoznavala je trendove, a snaga ovog izbora je u tri žirija – prvi žiri je kuća koja nominira, drugi žiri je sam žiri kojeg čine neki od najvećih doajena radija, televizije i glazbe… i u konačnici pet imena u sedam kategorija ide pred publiku koja daje konačnu odluku tko će dobiti Večernjakovu ružu – kazao je Klarić.

- I kontinuitet koji Večernjakova ruža ima u tome da se tih sedam kategorija provlači već 27 godina. – dodao je Sedmak.

Hrvatska radiotelevizija ove se godine natječe u pet kategorija : TV osoba godine - Zrinka Grancarić i Joško Lokas, TV emisija godine - dokumentarni serijal 'A Porina dobiva', serija 'Nestali''Škola na Trećem', Radijska osoba godine - Ivana Radaljac Krušlin, Radijska emisija godine - 'Andromeda', 'Homo sapiens' i 'Povijest četvrtkom' te Novo lice godine 
Nikolina Ćosić. 

- Konkurencija je ove godine opaka i bit će teško osvojiti ružu po mojoj procjeni, ali mi se nadamo najboljem, da ćemo makar dvije, tri ruže osvojiti. – izrazio je nadu Sedmak


Prošle godine, mnogi su bili u nevjerici oko dodjele, jer cijeli svijet je bio 'zatvoren', Ruža je dodijeljena virtualno. I, unatoč svim teškoćama sve je prošlo odlično i vrlo atraktivno.

- Jedno od osnovnih pravila je da ja nikada ne znam dobitnike. Sjedim u loži i čekam tko će dobiti ružu. – naglasio je Klarić.

- Nakon prošlogodišnje dodjele dobio sam nevjerojatnu količinu mejlova i poruka… bilo je to u vrijeme lockdowna i pretpostavljam da je dodjela mnogima bilo svjetlo u tunelu jer u tom trenutku sve je stalo u Hrvatskoj. Bio je to veliki uspjeh zahvaljujući i HTV-u. Sjećam se kako smo Kazimir Bačić i ja bili jedini prezenteri u praznom HNK.

Ove godine bit će ipak malo više ljudi. Sve ukupno trebalo bi biti stotinjak osobaprezenteri, nominirani bez pratnje, a bit će i glazbeni dio emisije u kojem su gosti Vanna, Massimo kao i gosti iznenađenja.

- I na pozornici i iza nje pazit će se da se poštuju sve epidemiološke mjere. – istaknuo je urednik Zabavnog programa HTV-a Mario Sedmak.

- Treba naglasiti da HNK ima dozvolu za 175 ljudi, a mi ćemo biti odgovorni i nećemo proći broj od 140 osoba – naglasio je glavni urednik Večernjeg list Dražen Klarić.

Galerija
Arhivska fotografija, dodjela Večernjakove ruže 2020., Foto: Boris Scitar/PIXSELL
Duško Ćurlić, 26. dodjela Večernjakove ruže , Foto: Boris Scitar/Večernji list/PIXSELLDražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista , Foto: Boris Scitar/Boris ScitarDražen Klarić i Kazimir Bačić na 26. dodijeli Večernjakove ruže u NHK Zagreb , Foto: Boris Scitar/Večernji list/PIXSELLDoris Pinčić, redatelj Zoran Nikolić i Duško Ćurlić ekipa koja radi i 27. dodjelu Večernjakove ruže , Foto: Boris Scitar/Večernji list/PIXSELLDoris Pinčić i Duško Ćurlić, 26. dodjela Večernjakove ruže , Foto: Boris Scitar/Večernji list/PIXSELLMedijska nagrada Večernjakova ruža, Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELLHNK u Zagrebu, Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Zadnjih pet godina ista ekipa radi na realizaciji svečane završnice Večernjakove ruže. To su Mirjana Žižić, pomoćnica glavnog urednika Večernjeg lista i voditeljica projekta Večernjakova ruža, režiser Zoran Nikolić, Alen Đurica scenarist, Ivica Propadalo scenograf, a voditelji su kao i prošle godine Doris Pinčić i Duško Ćurlić.

Prezentere uredništva još ne otkrivaju, bit će nekih iznenađenja, spajanja nespojivih parova, a sigurno je da će biti zanimljivi.

- Večernji list je u tom spajanju prezentera i glazbenih suradnji uvijek bio originalan, pa će tako biti i ove godine. Gledajte Večernjaku ružu u subotu 20. ožujka od 20.10 i uvjerite se u to – poručio je za kraj Mario Sedmak.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!