16:10 / 27.07.2020.

Autor: Mirna Farkaš Salamon/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Kako je Bog odlučio izmijeniti Deset zapovijedi

-

-

Foto: - / -

Kažu da smijeh produljuje život; ako je zaista tako, onda nema nikakve sumnje da će publika koja je bila na premijeri broadwayske uspješnice ‘Kraljevstvo moje (za početnike)’ u Teatru Exit živjeti dulje.
Kažu da smijeh produljuje život; ako je zaista tako, onda nema nikakve sumnje da će publika koja je bila na premijeri broadwayske uspješnice ‘Kraljevstvo moje (za početnike)’ u Teatru Exit živjeti dulje.

Za to su zaslužni glumci Sven Šestak, Enes Vejzović i Janko Rakoš, koji su novi komad, u režiji Ivana Gorana Viteza, izveli sklopu jedanaestih Ljetnih noći Teatra EXIT.

'On je jednostavno prezaposlen. Ima milijune propuštenih poziva, preambiciozno dijete, bogatstvo samo u oblacima.’ I nije riječ o modernom menadžeru, nego o Bogu koji se umorio od općepoznatih Deset zapovijedi i odlučio ih malo izmijeniti.

- Odlučio je ne samo revidirati Deset zapovjedi, nego dati i dodatne upute ljudskom rodu o daljnjem djelovanju i obitavanju na planeti Zemlji, kaže Enes Vejzović.

Glumci u predstavi glume i Boga i arhanđele Mihalea i Gabrijela, no je li Bog jedan, ili su tri, ili je svaki od njih dio Boga?

- Inače, u originalu je bio jedan Bog, a mi smo ga podijelili na tri boga, otkriva Janko Rakoš, a Sven Šestak dodaje: On u stvari ulazi u tijelo glumca, što se i kaže izrijekom u predstavi. Onda tu ima i malo prostora za autoironiju koju svi volimo, smatra Šestak, koji je i producent Teatra Ludens.
Kazališna revizija deset zapovijedi
‘Kraljevstvo moje (za početnike)’ premijerno je, naime, izvedeno još u veljači u Koprivnici, gdje je i sjedište Teatra Ludens, no zbog pandemije otkazana su sva dogovorena gostovanja i zagrebačka je premijera morala čekati ljeto.

- Kako je to forma 'stand-upa', ritam mora biti vrlo jasno napravljen da bi ga publika prihvatila i da bi dečki mogli tu energiju prenositi publici, napominje redatelj Ivan Goran Vitez.

U komedijama je reakcija publike za glumca presudna: Kad igrate komediju, nije nužno da se ljudi grohotom smiju, ponekad glumac kad vidi nekoga u publici s osmjehom zna da je dobro, a sad ništa, vidim oči, ovako samo, ispod te maske, i nemam pojma o čemu se radi, komentira, pak, Sven Šestak.

Tri glumca, skromna scenografija - i predstava ‘Kraljevstvo moje (za početnike)' idealna za otvorene pozornice, spremna je za turneju po Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!