Kako je Tom Cruise preživio kraj zvjezdanog doba

12:16 / 18.05.2022.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Tom Cruise

Tom Cruise

Foto: Henry Nicholls / REUTERS

Tom Cruise večeras je stigao u Cannes nakon 30 godina izbivanja kako bi promovirao svoj novi film "Top Gun: Maverick". Riječ je o nastavku legendarnog filma iz 1986. koji je obilježio njegovu karijeru, stoga ne čudi da je nastavak izazvao golemo zanimanje medija i publike. Prve su kritike izvrsne i mnogi su uvjereni da će taj film zacementirati Cruiseovu poziciju velike holivudske zvijezde. U Cannesu je Cruisea dočekalo i osam zrakoplova ispuštajući dim u bojama francuske zastave.Mnogo se toga u 30 godina promijenilo u filmskoj industriji, osim njegova zvjezdana statusa. Takva vrsta dugovječnosti rijetka je u Hollywoodu gdje su filmski serijali o superjunacima studijima postali financijski mnogo važniji od glumica i glumaca. 


Kad je Tom Cruise posljednji put bio u Cannesu, na premijeri neuspješnog filma "Daleki horizonti" s tadašnjom suprugom Nicole Kidman, bio je samo jedna od holivudskih superzvijezda. 


Tada su velikim ekranom vladali i Kevin Costner, Mel Gibson i Bruce Willis i svi od tada izblijedjeli. 


- Cruise je uspio zadržati svoju komercijalnu vrijednost iako filmskim studijima dominiraju franšize o superjunacima, kaže Paul McDonald, profesor medijskih industrija na Kraljevskom koledžu u Londonu. 


Filmovi u kojima je Cruise bio glavni glumac zaradili su diljem svijeta osam milijardi eura. 


- Top Gun: Maverick sigurno će dodatno obogatiti taj konto.Budući da su i kritike na novi Top Gun odlične, film će zacementirati Cruiseov status posljednje holivudske zvijezde svoje vrste, veće od života, i to u doba kad su slavni glumci veliki onoliko koliko su im velike akcijske figurice, napisao je IndieWire. 


Karijera posvećena kinu 


Nastavak Cruiseova uspjeha izgledao je daleko od sigurnog početkom stoljeća kad su na vrhuncu bile kontroverze oko njegove povezanosti sa Scijentološkom crkvom i razlaza s kolegicom Katie Holmes


Holivudski stroj također se mijenjao i zvijezde poput njega postale su manje važne od brendova sa superherojima. 


- Batman je najbolji primjer toga. Više od pola filma junak je pokriven maskom i ljude uglavnom nije briga je li iza nje Robert Pattinson, Ben Affleck ili netko treći, objašnjava McDonald.


Cruise se, međutim, uspijeva predstaviti poput svojevrsnog stvarnog superjunaka.


- Dio njegove mistike je u tome što sam izvodi svoje vratolomije, pilotira avionima, skače sa zgrada. Teško je gledati film i ne pomisliti, što sve taj tip može?, rekao je filmski analitičar Paul Dergarabedian.


Uskoro slijede dva nastavka "Nemoguće misije", koji će u kina 2023. i 2024. i malo je vjerojatno da će Cruiseova zvijezda uskoro zgasnuti. 


- Vlasnici kinematografa ga jako vole jer je cijelu karijeru posvetio kinu. Njegovi filmovi zamišljeni su i snimani tako da je užitak gledanja najbolji na velikom ekranu, dodaje Dergarabedian.


- Producirao sam četrdesetak filmova, rekao je Cruise nedavno časopisu Empire. Odgovoran sam za tisuće, ako ne i desetke tisuća radnih mjesta, dodao je.


Ta ga je posvećenost kinu dovela u sukob s vlastitim studijem. Navodno je tužio Paramount jer je za iduću "Nemoguću misiju" predvidio samo 45 dana prikazivanja u kinima. 


Spor još nije riješen, objavio je The Hollywood Reporter. A to dobro prolazi u Cannesu, na festivalu koji djelomično vode kinooperateri i ne dopušta streaming platformama da se približe natjecateljskom programu. 


- On je netko koga se ne viđa po platformama i reklamama, rekao je direktor festivala Thierry Fremaux.


Ako želite vidjeti Toma Cruisea, morate u kino.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!