Objavljeno: 9. travnja 2020., prije više od godinu dana
Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT
PODIJELI
-
Foto: - / -
Za Uskrs se obavezno jede Sirnica, a što je sirnica i kako se ona priprema,objasnili su nam u Šibeniku.
Za Uskrs se obavezno jede Sirnica, a što je sirnica i kako se ona priprema,objasnili su nam u Šibeniku.
U emisiji Dobro jutro, Hrvatska o načinu pripreme Sirnice govorio je Goran Mušura.
Rekao je kako Sirnica nema veze sa sirom već se pretpostavlja da naziv dolazi od riječi usireno, kiselo tijesto koje se nekada koristilo zato što nije bilo kvasca.
Mušura je istaknuo kako Sirnica nije zahtijevna za napraviti, ali je proces pripreme malo duži.
- Počeo sam je raditi oko 12.30, a bila je gotova u 18.00 sati. To su teška dizana tijesta, zato što sadrže dosta jaja i treba dosta vremena, rekao je i dodao da što se tiče sastojaka treba glatko brašno, svinjska mast, jaja, mlijeko, šećer, limunova i narančina korica, kiselo vrhnje, rum, kvasac i vanilija, a može se staviti i ružina vodica.
Kako kaže, Sirnica je poznata po svojoj žutoj boji. Nekada se smatralo da dolazi od velike količine jaja, ali su nekada domaćice koristile i šafran zbog intenzivne boje.
HRT koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi Vam pružio bolje korisničko iskustvo o čemu više možete pročitati OVDJE. Ako ne želite dopustiti da HRT na vaše računalo upisuje kolačiće, možete to spriječiti postavkama Vašega internetskog preglednika.