Kako olakšati rad u muzejima

01.06.2023.

09:22

Autor: Vijesti iz kulture/Hina/HRT/V.M.

"Verbalno o vizualnom"

"Verbalno o vizualnom"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

"Verbalno o vizualnom" naziv je nove knjige povjesničarke umjetnosti i muzeologinje Mikice Maštrović koja je svoja korisna iskustva u obradi vizualne građe odlučila podijeliti s javnosti i ponajprije kustosima olakšati rad u muzejima. 

Razvoj informacijskih tehnologija omogućio je nove načine rada muzealcima, a svrha ovoga djela je pomoći svima koji u svojim fondovima posjeduju vizualnu građu da je obrade i putem mreže ponude korisnicima.

- Jer kako su nekad muzeji bili poput kabineta čuda, tako su danas kabineti čuda u oblaku. Ja sam pokušala opisati na koji način kustosi mogu opisati djela povijesti umjetnosti da budu u oblaku, da se može doći do njih, i u originalu gledati u muzeju, rekla je autorica knjige Mikica Maštrović.

Knjiga Mikice Meštrović "Verbalno o vizualnom - Obrada djela likovnih umjetnosti" bila je predstavljena u srijedu u Hrvatskom državnom arhivu (HDA) u Zagrebu.

Knjigu su predstavili profesori zagrebačkoga Filozofskog fakulteta Frane Dulibić i Goran Zlodi te autorica knjige Mikica Meštrović.

- Knjiga je priručnik za obradu vizualne građe, u kojem je autorica istražila inozemne i domaće pravilnike, rekao je Dulibić dodavši kako je autorica pristupila definiranju i interpretiranju komponenti likovnoga i pisanog jezika te metodološkoj interpretaciji tumačenoj teoretski i na primjerima.

Naglasio je kako priručnik donosi detaljne upute korisne svima koji trebaju savladati vještinu obradee likovne građe u knjižnicama, arhivima, muzejima i galerijama. Ocijenio je kako je knjiga izniman doprinos stručnoj javnosti te da može služiti i kao udžbenik za studente.

Po riječima Gorana Zlodija knjiga u kontekstu ubrzane digitalizacije arhivske građe predstavlja iznimno važno djelo koje će doprinijeti bržoj i kvalitetnijoj obradi vizualne građe te njenoj većoj dostupnosti.

- Djelo je namijenjeno široj akademskoj zajednici, prvenstveno muzealcima, knjižničarima, voditeljima zbirki vizualne građe, komunikacijskim i informacijskim stručnjacima, istraživačima i studentima, rekao je Zlodi.

Autorica Maštrović istaknula je kako joj je knjigom namjera bila olakšati rad kustosima koji u svojim fondovima posjeduju vizualnu građu, njezinu formalnu i sadržajnu obradu kako bi bila dostupna svim korisnicima.

Knjigu je objavila zagrebačka Naklada Ljevak.

Mikica Maštrović (1951.) povjesničarka je umjetnosti, muzeologinja i knjižničarka. Voditeljica je Grafičke zbirke u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Autorica je mnogih znanstvenih i stručnih radova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!