Kako pravilno otvoriti pjenušac?

31.12.2023.

07:10

Autor: Ante Raić/M.M./Regionalni dnevnik/HRT

U Novu godinu mnogi će ući uz prasak čepa boce pjenušca. No za sve one koji u tom plemenitom piću žele uživati po pravilima struke ili samo izbjeći neugodnu situaciju poput zalijevanja odjeće i stolnjaka, otkrivamo kako pravilno otvoriti pjenušac.

Prema boci pjenušca potrebno se ophoditi kao s potencijalnim budućim poslodavcem - staloženo i s poštovanjem. Nakon odlaganja ohlađene boce na stol, slijedi popuštanje zaštitnog kaveza čepa.

- 1, 2, 3, 4, 5, 6. Malo ćemo otpustiti. I sad ćemo pažljivo, vrlo čvrsto, ne ispuštamo gornji dio, prihvatiti donji dio, imamo čvrst zahvat. Lagano rotiramo - prema sebi, prema van, da osjećamo potisak. Lagano, pod 45 stupnjeva, objasnio je Mario Meštrović, sommelier.

U posljednjih 15-ak godina veliku su popularnost stekli proizvođači pjenušca s Plešivice. Sve što proizvedu - prodaju.

- Po meni je prevelika šteta prolijevat pjenušac, s obzirom koliko je truda uloženo u svaku kapljicu, zato je potrebno što lakše otvarati kako bi bila manja razlika između tlakova i kako ne bi ništa izašlo van, rekao je Nikola Šember, proizvođač pjenušca.

U svakoj boci pjenušca ima otprilike 250 milijuna mjehurića, odnosno perli. A upravo su perle ono što pjenušac čine posebnim.

Na Plešivici se godišnje proizvede između 300 i 400 tisuća boca pjenušca, i većinom se u trgovinama prodaje po cijeni između 10 i 20 eura. Dobra vijest za vinare i loša za potrošače koji kupovinu obavljaju u zadnji čas je - da se sve proda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!