Kako su tri limuna promijenila Matijin život

10.07.2022.

19:20

Autor: Tomislav Dmejhal i Ivona Zadro/ SO web i mutimedije/HRT

Matija Vuletić-Đon Kesten, žongler

Matija Vuletić-Đon Kesten, žongler

Foto: SO web i multimedija / HRT

Matija Vuletić, umjetničkog imena Đon Kesten jedan je od osnivača hrvatske žongler scene. Matija je veseli i duhoviti muškarac, koji svakom prolazniku izmami osmijeh na lice. Rođen je prije 43 godine u Samoboru, radi ono što voli, te živi svoj cirkusni san. 

Postao je opsjednut žongliranjem

Prije dvadesetak godina, Matija je vidio kako za šankom njegov prijatelj vrti tri limuna. I tada je krenulo.

Matija nikada prije nije imao doticaj s cirkusom, osim što su ga roditelji ponekad vodili na cirkusne predstave. Ali, ta tri limuna, promijenili su Matijin život. Otvorili su mu cijelu sferu cirkusnog života, odnosno postao je opsjednut žongliranjem.

Nabavio je teniske loptice i žongliranje je samo krenulo. Matija je imao sreće da je u to vrijeme sreo istomišljenike u svom rodnom gradu. Ekipa entuzijasta krenula je putovati po Europi, izvodi svoje ulične predstave po trgovima i ulicama europskih gradova.

Povezali su se s ljudima iz cijeloga svijeta, te su se počeli i profesionalno usavršavati po raznim radionicama i tečajevima. Voljeli su ono što rade, te glavni motiv njihovih nastupa je bila ljubav prema žongliranju, a ne zarada. I tada je Marija shvatio, da je to ono čime se želi baviti u svom životu, to je posao njegovih snova.

Svakodnevni treninzi i edukacija

Matija je osmišljavao svoje predstave, svakodnevno je trenirao, gledao trikove preko raznih kanala na društvenim mrežama. I tako je nastala njegova prva samostalna predstava.

U cijelom tom svijetu žongliranja, upoznao je i svoju suprugu. Zajedno su se posvetili tom poslu, počeli su raditi radionice, zajedno nastupati i sada je to već pravi posao od kojeg živi.

Matija je istaknuo kako svaka umjetnost, pa tako i ona cirkusna je vrlo sklizak teren što se tiče financija. No, ljubav i volja za tim poslom sve je veća, te svoju zaradu stalno ulaže u nove projekte. 

Galerija
Matija Vuletić-Đon Kesten, žongler, Foto: Tomislav Dmejhal/HRT
Matija Vuletić-Đon Kesten, žongler, Foto: Tomislav Dmejhal/HRTMatija Vuletić-Đon Kesten, žongler, Foto: Tomislav Dmejhal/HRTMatija Vuletić-Đon Kesten, žongler, Foto: Tomislav Dmejhal/HRT

Vrlo stresan i opasan posao

Žongliranje i cijela cirkusna umjetnost je vrlo stresan posao. Umjetnici koji se bave tim zanatom moraju biti u dobroj kondiciji. Kako psihičkoj, tako i fizičkoj.

Tu su sati svakodnevnog treniranja, fokusiranja na određenu stvar, koncentracija.

Osim što je stresan, posao je i vrlo opasan.

Matija svaki put prije nastupa ima pozitivnu tremu, kako kaže, jer publika je uvijek drugačija. 

Radi se na tome da cirkusanti dobiju status umjetnika

Matija i njegov tim jedni su od osnivača festivala Cu'Fus, ali i mnogim drugim radionica, tečajeva. Nastupaju po mnogim festivalima, kako u Hrvatskoj, tako i u Europi i svijetu.

- Samobor je trenutno na karti gradova koji nude cirkusku umjetnost kao oblik kulture u Hrvatskoj. To je sve zasluženo našim djelovanjem ovdje, djelovanjem festivala Cu'Fus, našim aktivnostima, dodao je.

Hrvatska cirkuska scena je u povojima, ali polako se razvija. Ide se prema tome da se napravi cirkuska unija, da cirkusanti dobiju status umjetnika.

Ne razmišlja o drugom poslu

Matija, odnosno  Đon Kesten istaknuo je kako je žongliranje njegov poziv i ne razmišlja o drugom poslu. Godine prolaze, tijelo stari, ali Marija ne namjerava ići u "mirovinu".

- Možda se neću baviti toliko tjelesnim aktivnostima koliko možda "klauniranjem", komedijom. Današnji živući klauni su preko sedamdesetak godina, osamdesetak, zaključio je.  je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!