15:54 / 29.12.2018.

Autor: A.B./E.L.S./HRT

Karići - šibenska fešta na kotačićima

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Najbolje je išlo četverostrukom pobjedniku. Svake godine on odnosi pobjedu na šibenskoj utrci karića.
Događaj koji nudi mnogo zabave, ali i sjećanje na djetinjstvo održan je u Šibeniku. Jedini je to grad na svijetu sa Svjetskim prvenstvom karića. To nekoć najdraže dječje prijevozno sredstvo zapravo je komad daske na kugličnim ležajevima.

Potrebna oprema spremna, zagrijavanje na startu. Iskušana je staza koja se spušta s 80 metara nadmorske visine. Tvrđava Barone idealna je polazišna točka za davnu želju organizatora.

Ljutnje na utrci nije bilo. Samo adrenalin i dobra zabava. Koju su i gradski oci podržali. I to ne samo deklarativno. Najbolje je išlo četverostrukom pobjedniku. Svake godine on odnosi pobjedu na šibenskoj utrci karića.

- Definitivno bi bilo dobro da ovakvih manifestacija ima još više širom Dalmacije jer ovo je nekako korjenito usađeno u Dalmaciju i kaže se da kad nestane običaja da nestane i mjesta - kaže Tomislav Grubiša, Krilo Jesenice.

No sudeći prema odazivu, karići će se još dugo voziti u Šibeniku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!