Karlovčanka Ivana Tropčić ovogodišnja je "Ružica Vinodola"

21.08.2022.

11:22

Autor: T.V./HRT/Hina

Karlovčanka Ivana Tropčić ovogodišnja je "Ružica Vinodola"

Karlovčanka Ivana Tropčić ovogodišnja je "Ružica Vinodola"

Foto: HTV / HRT

Karlovčanka Ivana Tropčić postala je u subotu u ponoć ovogodišnja 17. Ružica Vinodola.

Za ovogodišnju "Ružicu Vinodola" natjecale su se kandidatkinje iz Zagreba, Karlovca, Vrbovskog, Zmajevca, Bribira, Rijeke i Novog Vinodolskog. Osim tiještenja grožđa rukama i nogama, natjecale su se i u drugim disciplinama, poput brzog punjenja brentače vodom, mljevenja kave u starinskim mlincima, izradbi vjenčića od smokava i lovorova lista, čepljenju i etiketiranju boca te otvaranju boca pjenušca.

Prošla Ružica, Neva Cuculić iz Škrljeva, izabrana 2019. godine, nosila je krunu, zbog pandemijske stanke u izboru nove laureatkinje, dulje nego što se to očekivalo

Posljednja autohtona to jest, izvorna Ružica Vinodola bila je izabrana 1888. godine u Novom Vinodolskom, o čemu govore muzejski zapisi kroničara toga kraja. Dotad su se ta natjecanja tradicionalno organizirala godinama i desetljećima, pa čak i stoljećima. Vinodol se sa svojim običajima povezanima uz vinogradarstvo spominje još u 13. stoljeću u tekstu jednog od najstarijih pravnih kodeksa poznatih u Europi i svijetu, a to je Vinodolski zakon iz 1288. godine.

Pobjednici, ovogodišnjoj laureatkinji, Ivani Tropčić iz Karlovca, te njezinim pratiljama Hani Uremović iz Ledenica i Anamariji Peica Butković iz Novog Vinodolskog pripadaju i vrijedne nagrade, kao što je sedmodnevno krstarenje Jadranom, ili vikend u Rovinju.

Natjecanje obnovljeno dolaskom prognanih Vukovaraca

Obnavljanje natjecanja za najspretniju beračicu grožđa odjek je revitalizacije dotad desetljećima zapuštenih vinodolskih vinograda što je počelo nakon dolaska na novljansko područje prognanika iz Vukovara početkom Domovinskog rata. Oni su nakon dolaska u Vinodol odmah počeli obnavljati vinograde u Novljanskom polju, Pavlomiru.

Danas tu na oko 40 hektara raste 150 tisuća trsova nekoliko vinskih sorata cabernet sauvignon, chardonnay, frankovka i autohtona žlahtina od kojih sorata je više vina dobilo nagrade na prestižnim natjecanjima, a među njima je i nagrađivani pjenušac 1288, nazvan prema godini donošenja Vinodolskog zakona.

Dio natjecanja u programu ovogodišnje, 17. Ružice Vinodola, održan je i u vinogradima Vinarije Pavlomir u Vinodolskom polju.

Ovogodišnji izbor za Ružicu Vinodola podudario se s 30. obljetnicom dolaska prognanih Vukovaraca na područje Novog Vinodolskog i njihov početak obnavljanja dotad zapuštenih vinodolskih vinograda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!