Kazališni kutak: dubrovačke 'tračerice' Mara i Kata

05.08.2020.

12:18

Autor: Davor Meštrović/Sanda Dičak/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

default error photo
U Dubrovniku traju 71. ljetne igre, a gošće našeg Kazališnog kutka bile su Dubrovčanke, glumice, članice ovogodišnjeg festivalskog ansambla ali i brojnih prethodnih – Nataša Dangubić i Doris Šarić Kukuljica.
U Dubrovniku traju 71. ljetne igre, a gošće Kazališnog kutka emisije Dobro jutro, Hrvatska bile su Dubrovčanke, glumice, članice ovogodišnjeg festivalskog ansambla ali i brojnih prethodnih – Nataša Dangubić i Doris Šarić Kukuljica.

Priča o dvije ‘kundurice’, kako Dubrovčani nazivaju tračerice, ‘Mara i Kata’, koju je režirao Saša Božić, bila je izazvala veliko zanimanje publike koje, zbog posebnih mjera, nije moglo biti ni blizu toliko koliko je bilo zanimanje za premijeru izvedenu prije dva tjedna na Dubrovačkim ljetnim igrama.
Tračerice na Dubrovačkim ljetnim igrama Mara i Kata, koje su utjelovile Nataša Dangubić i Doris Šarić Kukuljica, pričaju o Dubrovniku danas kada je u gradu ostalo samo 500 duša, vraćaju se u bližu prošlost, privatizaciju tvrtki i hotela, komentiraju nesnosne gužve i turiste po gradu, a spominju se i zlatnog doba Dubrovačkih ljetnih igara kao i novijih predstava.

Predstava je, inače, inspirirana legendarnom emisijom HRT - Radio Dubrovnika 'Na posjedu kod kundurica'.

- Komičnost nije jedina osobina ove predstave, ima i neke sjete i nekih činjenica. Ljudi iz grada odlaze idu i taj grad polako, nećemo reći tone, ali u jednoj dimenziji nestaje, kažu glumice Nataša Dangubić i Doris Šarić Kukuljica.

Doris Šarić Kukuljica ostavila je dubok trag na Igrama nastupom u slavnoj predstavi 'Tužna Jele' redatelja Ivice Kunčevića. Na DLJI je igrala 7 godina, a Šarić Kukuljica je 1994. dobila je Nagradu hrvatskog glumišta za ulogu Jele.

Šarić Kukuljica ove godine u Dubrovniku nastupa i u predstavi 'Dubrovačka zrcala' u režiji Dore Ruždjak Podolski.

U Kazališnom kutku emisije Dobro jutro, Hrvatska ugostili smo Natašu Dangubić i Doris Šarić Kukuljica, a uz razgovor prisjetili smo se i arhivskih snimki recitala najpoznatijih dubrovačkih stihova 'O lijepa, o draga, o slatka slobodo' Nataše Dangubić iz 2011. godine, TV snimke predstave 'Tužna Jele' iz 1998. godine:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!