19:02 / 30.11.2020.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/Vijesti iz kulture/Hina/V.M./HRT

Kazališni kutak: Gumbekovi dani i premijera 'Edipa'

-

-

Foto: - / -

U novom izdanju Kazališnog kutka emisije Dobro jutro, Hrvatska najavljujemo premijeru Kazališta hotel Bulić 'Edip', koja će se održati večeras u 20 sati u Kulturnom centru Travno u Zagrebu, te 13. Gumbekove dana koji kreću 4. prosinca.
U novom izdanju Kazališnog kutka emisije Dobro jutro, Hrvatska najavljujemo premijeru Kazališta hotel Bulić 'Edip', koja će se održati večeras u 20 sati u Kulturnom centru Travno u Zagrebu, te 13. Gumbekove dana koji kreću 4. prosinca.

'Edip': Može li se osloboditi život uhvaćen u zamku?

Za grčkim su mitom o nesretnom kralju Edipu posezali mnogi slavni dramatičari od antike do naših dana, a uprizorili su ga mnogobrojni redatelji. Na daskama zagrebačkog Kulturnog centra Travno večeras će Kazalište Hotel Bulić premjerno izvesti ‘Edipa’ u režiji Senke Bulić i po tekstu rimskog filozofa i pisca Lucija Aneja Seneke.

U predstavi igraju Mateo Videk, Senka Bulić, Jure Radnić, Alan Katić i Branimir Božak.

Tragičnog junaka kralja Edipa koji ne može pobjeći sudbini, fatalnom proročanstvu da će ubiti oca i oženiti se majkom,ovjekovječio je veliki Sofoklo, da bi u antičkom Rimu za njim posegnuo slavni Seneka.

Seneka mnogo sumornije od svojeg prethodnika vodi svoje tragične junake kroz mračne prizore ljudske krivnje, kazne, nemoći pred sudbinom. Postavlja univerzalna pitanja o ljudskoj prirodi, o nasilju, borbi za vlast, potrazi za identitetom…

Senekin tekst u kojem se isprepliću  bezvremenske najdublje ljudske slabosti, gdje čovjek ne može pobjeći pred svojim prokletstvom, u suvremenom kazališnom izrazu korespondiraju i s našim vremenom.

Senekin 'Edip' će na pozornici u Travnom večeras biti premijerno izveden, ali - s obzirom na okolnosti - Kazalište Hotel Bulić publici u ovom trenutku ne može jamčiti kada će se nastaviti održavanje predstava. Znakovita koincidencija s djelom gdje junaci zavise o hirovitoj sudbini.

Pogledajte reportažu ekipe Vijesti iz kulture:


Gumbekovi dani iznimno u prosincu

Festival kabareta 13. Gumbekovi dani, koji će se održati od 4. do 19. prosinca u Histrionskom domu u Zagrebu, donosi 11 gostujućih predstava i novu premijeru Histriona ‘Na parove razbrojs'‘, koja će festival otvoriti i zatvoriti. Programi festivala gostovat će i u Osijeku, Varaždinu i Splitu.

Kako se ističe u najavi, festival koji Glumačka družina Histrion organizira u sjećanje na velikog prijatelja i glumca toga kazališta Mladena Crnobrnju Gumbeka tradicionalno se održava u ožujku, ali je zbog izbijanja pandemije covida-19 odgođen.

Stoga će se festival ove godine iznimno održati u prosincu, te će njime Histrioni uz obilje smijeha završiti ovu neobičnu godinu.

Festival u petak, 4. prosinca, otvara nova premijera Histriona, ‘Na parove razbrojs'‘ koju po tekstu Petera Quiltera režira Ivan-Goran Vitez a izvode Ana-Marija Percaić i Hrvoje Klobučar. U komediji punoj propitivanja kaotičnog svijeta ljubavi i veza, dvoje glumaca igra četiri para likova u četiri ključna trenutka.

Jadranko i Vedrana su na spoju na slijepo i nadaju se da će ovaj put uspjeti, iako nikad prije nisu uspjeli. Branka zapravo ne zanimaju žene, ali Jana to ne vidi kao razlog da prestane pokušavati. Miloš i Svetlana su na ljetovanju u Dubrovniku kako bi finalizirali razvod, dok se utapaju u koktelima.

Ana se udaje po treći put i usred niza loših predznaka i haljine nalik padobranu ni brat Toni nije od pomoći.

Slijedi, 5. prosinca, predstava ‘Mistero Buffo’ Darija Foa u produkciji TheARTO PROJEKTa iz Zagreba redateljice Lee Delong. U preplitanju humora i tragedije, kroz stalni kontakt s publikom, glumac Dražen Šivak transformira se u preko 30 likova.

U Histrionskom domu u ponedjeljak, 7. prosinca, gostuje predstava ‘Osijek cabaret’ Jasmina Novljakovića, produkcija Osječkog ljeta kulture i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Scenski kolaž poznatih napjeva i popularnih arija iz mjuzikla ‘Cabaret’ u ovoj je predstavi narastao u jedan drugi pravi kabaret koji pršti energijom mladosti i svojom glazbenom podatnošću osigurava opuštanje.

U utorak, 8. prosinca, na programu je ‘Bilježnica Robija K.’ zagrebačkog Satiričkog kazališta Kerempuh, redateljsko viđenje Marine Pejnović poznatih kolumni Viktora Ivančića, a Kerempuh će na Gumbekovim danima nastupiti i 16. prosinca, sa svojom novom uspješnicom, ‘Predsjednici&ca’ Tarika Filipovića i Borisa Svrtana.

Festival će ugostiti i HNK Varaždin s bajkom za odrasle ‘Rosa E’ Roberta Plemića 9. prosinca, a u četvrtak, 10. prosinca, na programu je ‘Vla vla vlajland cabaret’ Ivana Lea Leme u produkciji Kazališta Moruzgve iz Zagreba.

Jan Kerekeš glumi u nagrađivanoj komediji ‘Krtice’ Kerekesh teatra iz Varaždina u režiji Ljubomira Kerekeša (11. prosinca), a Gradsko kazalište mladih iz Splita nastupit će 12. prosinca s komadom ‘SF Cabaret SPLIT IN SPACE’ redatelja Ivana Lea Leme koji u tom omnibusu od tri priče i glumi.

Teatar &TD iz Zagreba na pozornici Histrionskog doma izvest će u utorak, 15. prosinca, glazbenu komediju ‘Hamlet za svakoga’ Sebastiana Seidela u režiji Lovre Krsnika, a u četvrtak 17. prosinca publika 13. Gumbekovih dana moći će uživati u još jednoj premijeri, ‘Eurosong 2290’ Zorana Brajevića u produkciji Umjetničke organizacije Canta iz Zagreba, čiju režiju ponovo potpisuje Ivan Leo Lemo.

U petak, 18. prosinca, Mladen Medak Gaga nastupa s predstavom ‘Sratnik’, satiričnom monokomedijom u kojoj lik upitna obrazovanja, niske kulture i morala, spletom (ne)s(p)retnih okolnosti na sumnjiv način postaje herojem i ''invalidom'' Domovinskog rata i kao takav ostvari značajnu poziciju u društvu i politici. Predstava je produkcija Eventuala iz Bjelovara.

Zatvaranje Gumbekovih dana i dodjela nagrada održat će se u subotu, 19. prosinca, a nakon proglašenja ovogodišnjih laureata, bit će upriličena još jedna izvedba predstave ‘Na parove razbrojs'‘.

- Festival se održava uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera. Zaštitne maske su obaveze a distanca od drugih posjetitelja je osigurana, ističu organizatori.

Pogledajte Kazališni kutak u kojem je Davor Meštrović ugostio organizatora Gumbekovih dana Zlatka Viteza i redatelja predstave koja će otvoriti manifestaciju Ivana Gorana Viteza, a ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska uključila se, pak, u kutak izravno s probe 'Edipa' u KC Travno:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!