15:00 / 21.12.2020.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Kazališni kutak: Leon Košavić 'pojačao' HNK Osijek

Leon Košević

Leon Košević

Foto: - / -

Gost nam je bio mladi bariton Leon Košavić – pojačanje u ansamblu osječkog HNK-a; jučer je Teatar Exit imao premijeru, a bit će i dodatnih predstava; u Rijeci se nastavlja ciklus 'Orašara', a u Zadru '(Dis)funkcija glave'.
Sve se pomalo usporilo ali ipak se kreće: jučer je Teatar Exit u svom prostoru u Gundulićevoj ulici imao premijeru, a bit će i dodatnih predstava; gost nam je bio mladi bariton Leon Košavić – pojačanje u ansamblu osječkog HNK-a; u Rijeci se nastavlja ciklus 'Orašara', a u Zadru '(Dis)funkcija glave'.

Dok riječki HNK Ivana plemenitog Zajca nastavlja s izvedbama 'Orašara', iz HNK Zagreb stiže obavijest kako nastavljaju s programom manjih formi - ali tek u idućoj godini. Praizvedba nagrađene drame 'Gdje se kupuju nježnosti' Monike Herceg u režiji Renea Medvešeka održat će se 15. siječnja 2021. godine, a 29. siječnja najavljuju praizvedbu predstave 'Lude ptice', u režiji Ivice Buljana, i prema poeziji suvremenih hrvatskih pjesnikinja.

U HNK Zadar večeras u 20 sati gostuje predstava '(Dis)funkcija glave' Scene ‘Gorica’ u režiji Ivana Lea Leme. Igraju: Barbara Vicković, Ranko Zidarić, Alen Šalinović i Mladen Kovačić. '(Dis)funkcija glave' je komedija istaknutog makedonskog komediografa Bratislava Dimitrova, napisana 2012. godine i u Makedoniji je stekla status kultnog hita.

Zagrebački Teatar Exit kraj godine dočekuje, pak, novom predstavom ‘Tiha noć’, no ta sintagma o lijepom i radosnom Božiću povlači za sobom sasvim drugačije konotacije. Upravo suprotno, ova predstava pokazuje i skrivenu stranu blagdana, onu o kojoj se, baš u ovo vrijeme, javno rijetko govori, o lažnim odnosima, prisilnim druženjima i omalovažavanju onih koji nemaju obitelj i usamljeni su.

Ekipa Teatra Exit uključila se iz svojeg Studija u Kazališni kutak emisije Dobro jutro, Hrvatska:

Mladi bariton Leon Košević: nova snaga osječke opere

Leon Košević je nastupao u Finskoj nacionalnoj operi u Helsinkiju, u Kraljevskoj operi u Covent Gardenu u Londonu, u Operi u Lausanne u Švicarskoj, u Državnoj operi u Stuttgartu, u Belgiji u Kraljevskoj operi Walonie u Liegeu, Francuskoj Operi national du Rhin u Strasbourgu, u operi u Antwerpenu, ROH u Londonu, a sada je dobio stalni posao u HNK Osijek.

Godine 2014. redatelj Robert Bošković ga je angažirao u Mozartovom ‘Don Giovanniju’, što je mladom opernom umjetniku, a i osječkom teatru donijelo i Nagradu hrvatskog glumišta za iznimno ostvarenje mladih umjetnika do trideset godina na području opere.

Košević je, inače, Karlovčanin koji živi u Osijeku. Vokalnu naobrazbu počeo kao dvanaestogodišnjak, a završio je Muzičku akademiju u Zagrebu gdje je diplomirao u klasi Giorgia Suriana. Nakon toga studira na ‘The Queen Elisabeth Music Chapel’ u Belgiji pod vodstvom maestra Josea van Dama.

Godine 2011. kao najmlađi solist uspješno je nastupio u ulozi Moralesa u studentskoj produkciji opere 'Carmen' G. Bizeta. U zagrebačkom HNK debitirao je 2012. kao Papageno u Mozartovoj 'Čarobnoj fruli'. Proglašen je i mladim glazbenikom 2014. godine uz nagradu Zagrebačke filharmonije.

Nastupa na koncertima s Filharmonijskim orkestrom u Londonu, Liverpoolu, Bergenu, Stravangeru, Rotterdamu, Oslu, Goteborgu, Sao Paolu te Simfonijskim orkestrom u Dublinu, u Montepellieru, Parizu i Arrasu, Frovilleu, Kilkennyju, Kappelnu, Hamburgu i Sableu.

No, današnja vremena su nezahvalna: premijeru 'Samsona i Dalile' već smo najavljivali, no bila je odgođena. Ipak, Samsonova duga kosa bila je zapravo sretna okolnost za potpisivanje Leonova ugovora o radu s osječkim HNK.

Leon Košević bio je gost u Kazališnom kutku emisije Dobro jutro, Hrvatska, a kao uvod u razgovor prikazana je snimka njegove interpretacije pjesme iz slavnog mjuzikla 'Moje pjesme, moji snovi', Edelweiss, nastala 13. rujna 2015.godine u HNK Zagreb prigodom proslave 30. godišnjice dječjeg zbora Zvjezdice:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!