17:53 / 12.01.2021.

Autor: Davor Meštrović/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Kazališni kutak: tamo gdje Monika Herceg kupuje nježnosti

-

-

Foto: - / -

U Kazališnom kutku najavljujemo premijeru nagrađenog teksta Monike Herceg 'Gdje se kupuju nježnosti' u HNK Zagreb, te dramu Harolda Pintera u HNK Split, gostovanje kazališta Moruzgva u Zadru i humanitarni program za Baniju u HNK Osijek.

U ovotjednom Kazališnom kutku emisije Dobro jutro, Hrvatska najavljujemo prvu ovogodišnju premijeru zagrebačkoga HNK-a – izvedbu nagrađenog teksta Monike Herceg 'Gdje se kupuju nježnosti', te dramu Harolda Pintera u HNK Split, gostovanje kazališta Moruzgva u Zadru i humanitarni program za Baniju u HNK Osijek.

U splitskome HNK-u u srijedu i četvrtak u 19 sati na rasporedu je drama Harolda Pintera 'Povratak'. I više od pedeset godina od nastanka to je zagonetan, duboko uznemirujući dramski tekst britanskog nobelovca Pintera, prožet crnim humorom. Redateljica je Nina Mitrović.

U HNK Zadar, u četvrtak, gostuje Kazališta Moruzgva s cabaretom 'Vla vla vlajland' u kojem narodnu feministicu i zdravorazumsku heroinu, sudbina odvodi u Njemačku. Ovaj je cabaret i svojevrsni hommage našoj glumici Neli Eržišnik. Autor i režiser je Ivan Leo Lemo, a glumi Ecija Ojdanić.

HNK Osijek
pripremio je humanitarni program pod nazivom 'Kupi ulaznicu, podari nadu', a sav prihod bit će doniran potresom pogođenoj Banovini. Cijena ulaznice je 50 kuna, svi glumci predstave će do kraja pandemije izvoditi s vizirima. 14. i 15. siječnja na repertoaru je i humanitarni koncert solista osječkog HNK.

O programu je detalje doznala naša reporterka Vesna Ljubo koja se iz osječkog HNK-a uključila u Kazališni kutak u društvu ravnateljice Drame HNK Osijek Petre Bernarde Blašković:


Monika Herceg oduševila i ganula i žiri, i ansambl predstave

Nagrađivana drama Monike Herceg uskoro stiže na daske Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu – premijera predstave koju režira Rene Medvešek najavljena je za petak, 15. siječnja.

Pjesnikinju Moniku Herceg upoznali smo prije tri godine kada je za najbolji neobjavljeni rukopis osvojila nagradu ‘Goran’ za mlade pjesnike. Izvanserijskim, iznimnim pjesničkim umijećem nastavila je oduševljavati i čitatelje i kritiku koja joj je dodijelila gotovo sve postojeće pjesničke nagrade.

15. siječnja na sceni HNK-a bit će praizvedena njezina drama ‘Gdje se kupuju nježnosti’ kojom je jednoglasnom odlukom žirija pobijedila na Natječaju za suvremeni dramski tekst.

Pogledajte reportažu s probe na kojoj je bila ekipa Vijesti iz kulture:

'Gdje se kupuju nježnosti?' prva je drama pjesnikinje Monike Herceg u kojoj je rafiniranim, a opet duboko životnim tekstom oduševila i ganula kako žiri, tako i ansambl predstave.

- Vidi se da ga je pisalo, reći ću, pjesničko srce, ne pjesnička ruka, dakle u tom smislu, to je doista jedna velika količina fantastičnog materijala koji međutim nije pisan zato da bi bio takav i takav izveden - tako sam ga ja doživio, nego je nešto od čega sad treba odlomiti i odabrati ono najbolje, smatra redatelj Rene Medvešek.

Glumica Nina Violić se nadovezuje: Svačeg nečeg ima unutra, od nečeg baš urbanog, ludog i protestnog do te njene zemlje, njene ruralnosti, koja je jako ovdje autentična i izlazi van, kaže Nina Violić.

Ravnatelj drame HNK Zagreb Ivica Buljan misli da publiku očekuje jedan uzbudljiv događaj: Jednostavno mislim da do sada nismo imali ovakav niz i splet okolnosti - znači narudžba, pobjednički tekst, brza realizacija, kaže Buljan.

Na velikoj se pozornici isprepliću sudbine triju generacija žena jedne obitelji. Priča je to o ženama čiji je život ispunjen nasiljem, patnjom i siromaštvom, ali i nadom u bijeg iz toga začaranog kruga.

- Tekst je zapravo u više smislova aktualan, na žalost i veliku nesreću, i zbog potresa koji se desio u Petrinji. Monika sama baš dolazi iz sela, mjesta koje je jako blizu tog epicentra, napominje glumica Daria Lorenci Flatz.

Intendantica HNK Zagreb Dubravka Vrgoč ističe, pak,  da su mnoge stvari poklopile: Mnoge stvari su na neki način progovorile same od sebe jer teatar i sam na neki način otvara direktni dijalog s vremenom u kojem nastaje, poručila je Vrgoč.

Na svečanoj premijeri i tijekom svih izvedbi predstave ‘Gdje se kupuju nježnosti’ Monike Herceg, HNK organizira akciju za obnovu Pučkoga otvorenog učilišta - Hrvatski dom Petrinja. Donacije će se moći uplatiti na otvoreni račun ili u predvorju prije i poslije predstave.

U Kazališnom kutku emisije Dobro jutro, Hrvatska ugostili smo autoricu teksta Moniku Herceg i ravnatelja drame HNK-a Zagreb Ivicu Buljana:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!