Kći Renea Goscinnyja pronašla nedovršenu očevu skicu priče o Asterixu

18.10.2021.

10:15

Autor: Hina/AFP/V.M.

Asterix

Asterix

Foto: Matteo_it / Shutterstock

Kći Renea Goscinnyja, jednoga od dvojice autora koji stoje iza poznatoga francuskog crtanog stripa o Asterixu, za njemački je Spiegel otkrila da je njezin otac za sobom ostavio nedovršenu skicu priče o simpatičnome galskom ratniku.

- Često razmišljam o tome, riječ je dvadesetak stranica, a to je pola stripa, rekla je Anne Goscinny u intervjuu koji je tijekom vikenda izašao u njemačkom tjedniku Der Spiegel.


Riječ je o scenariju pod nazivom "Astérix au cirque" ("Asterix u cirkusu") pronađenom u obiteljskoj arhivi o kojoj je brinula Anne. Kronološki je trebao uslijediti nakon albuma "Astérix chez les Belges".


Dodala je da bi posthumno dovršenje priče bez njezina oca bila "vrlo zamršena" zadaća.


- Morali bismo okupiti puno ljudi, uroniti u priču i ponovno 'čuti' Reneov glas, kazala je Anne, dodavši da će se, uz ekipu suradnika u dogledno vrijeme sigurno u tomu i okušati jer bi se radilo o iznimnom pothvatu.


Asterixa, branitelja posljednjega galskog sela koje se odupiralo napadima Rimskog carstva, osmislili su 1959. Rene Goscinny, autor stripa koji je umro 1977. i Albert Uderzo, koji je bilo zadužen za ilustracije, a umro je prošle godine.


Nakon Goscinnyjeve smrti Uderzo je nastavio rad na stripu uz pomoć novih suradnika.


Crtani stripovi o Asterixu prevedeni su na 77 svjetskih jezika, uključujući klasične jezike i dijalekte. Rene Goscinny bio je ključan za profesiju pisca stripova, koja prije serije crtanih stripova o Asterixu nije postojala.


Stripovi o Asterixu i njegovu pomoćniku Obelixu prodani su u stotinama milijuna primjeraka diljem svijeta. Ključ uspjeha je u tomu što su primjereni svakoj dobi: sasvim maloj djeci privlačni su vizualno, dok odrasli mogu cijeniti brojne aluzije i poveznice s povijesnim događajima i njihovo ismijavanje.


Imena likova također sadrže aluzije pa stoga njihovi prijevodi variraju od jezika do jezika. Po nekima od stripova napravljeni su animirani ili igrani filmovi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!