16:46 / 15.10.2019.

Autor: Klara Dujmović/P.F./HRT

Kestenijada u Oprtlju: Glazba i slasni kesteni na svakom koraku

-

-

Foto: - / -

U domaćoj atmosferi uživalo je nekoliko tisuća posjetitelja, neki i iz Slovenije. Glazba i kesteni bili su na svakom koraku. Oprtaljske su ih domaćice pekle, kuhale, umiješale u slastice.
Oprtalj na sjeveru Istre poznat je po šumama pitomog kestena. Tamošnje ga stanovništvo oduvijek bere i on im je izvor dodatnog prihoda. Vjetar u leđa tom nepravedno zapostavljenom šumskom plodu je kestenijada, koja se u Oprtlju održava već 11. godinu. Jedina je to takva manifestacija u Istri.

Primamljivi su i slasni pitomi kesteni iz Oprtlja. Ove ih godine, doduše, ima nešto manje i kasnije su se počeli brati. No, na ovoj ih fešti nije nedostajalo. Pripremljene su dvije tone ovoga jesenskog šumskog ploda.

U domaćoj atmosferi uživalo je nekoliko tisuća posjetitelja, neki i iz Slovenije. Glazba i kesteni bili su na svakom koraku. Oprtaljske su ih domaćice pekle, kuhale, umiješale u slastice - torte, krostate, pite, rolade.

- Na ovaj način, ovom manifestacijom, produžujemo turističku sezonu i stvaramo novi proizvod i promoviramo unutrašnju Istru, rekao je načelnik Oprtlja Aleksander Krt. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!