14:25 / 24.11.2020.

Autor: Antonia Ćosić/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Kič i šund koji nas svakodnevno preplavljuju

-

-

Foto: - / -

Neograničena količina šunda i kiča svakodnevno nas, htjeli ili ne htjeli, preplavljuje, a upravo tom temom bavi se predstava ‘Šund naš svagdašnji’ - komedija s elementima farse i parodije.
Neograničena količina šunda i kiča svakodnevno nas, htjeli ili ne htjeli, preplavljuje, a upravo tom temom bavi se predstava ‘Šund naš svagdašnji’ - komedija s elementima farse i parodije.

Nakon 5 godina izvođenja u Bosni i Hercegovini, ta je predstava dobila hrvatsku adaptaciju na daskama male dvorane Vatroslava Lisinskog.

Autor i redatelj predstave glumac je Bosanskog narodnog kazališta iz Zenice Robert Krajinović koji je sudjelovao u Nadreality showu, svojevrsnom nastavku Top liste nadrealista.

- Tekst je plod mog dugogodišnjeg istraživanja šunda i kiča u medijima, što printanim, što televizijskim. Bila mi je želja da na jedan duhovit i komičan način zrcalimo sve te kvazi-zabavne emisije koje nas na izvjestan način bombardiraju informacijama, likovima bez znanja i zvanja, ističe Krajinović.

Ono što nema umjetničku vrijednost, nego teži prenošenju poruke što široj publici, pa čak i po cijenu laganja, naziva se šundom. Ne čudi što se epitet jeftinog često pridodaje šundu.

- U moru svega i svačega, treba biti zaista budan i mudar i razaznati ono što ti je zaista potrebno da čuješ, da se udubiš, da primiš na sebe, poručuje glumica Nevena Vukes.

Uz komični karakter, ekipa predstave ističe i onaj edukativni te propituje izvještavaju li mediji o poremećenom kontekstu ili se pojavom fakenewsa i žutila sami mediji pretvaraju u nešto drugo.

A kad već gledamo šund, najbolja forma možda i jest komedija, da se nasmijemo svakodnevici, ako je već ne mijenjamo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!