Objavljeno: 12. veljače 2020., prije više od godinu dana
Autor: DJH/HRT
PODIJELI
Foto: HRT
Foto: - / HRT
Samsung, Hyundayi, najbrži internet na svijetu, K-pop hit Gangham style, film "Parazit" koji je ovogodišnjim nagradama "Oskar", ali i drugim filmskim nagradama pomeo američku i svjetsku konkurenciju - sve su to samo naznake i prve pomisli na velesilu iz sjene - Republiku Koreju.
Samsung, Hyundayi, najbrži internet na svijetu, Gangham style, film "Parazit" koji je ovogodišnjim nagradama "Oskar", ali i drugim filmskim nagradama pomeo američku i svjetsku konkurenciju - sve su to tek naznake i prve pomisli na velesilu iz sjene - Republiku Koreju.
Upravo o toj iznimno razvijenoj azijskoj državi naš je vanjskopolitički novinar Dragan Nikolić pripremio dokumentarni film naziva 'Korejski kod' koji se večeras premijerno prikazuje na Hrvatskoj televiziji. A osim zanimljivosti koje je sažeo u filmu doznat ćemo i kako se priprema najpoznatije korejsko jelo - kimchi.
Kimchi je ono što će svaki Korejac ponuditi svome gostu. To specifično i tradicionalno jelo u studiju Dobrog jutra pripremao je Cheol Hui Lee, glavni kuhar u rezidenciji veleposlanika Republike Koreje.
Kimchi se radi od fermentiranog povrća, možemo ga napraviti s kupusom, lukom, svejedno, glavno da je fermentirano. I naravno, uz to ide kombinacija ljutkastih začina poput đumbira, češnjaka, ljute paprike.
Zdravo je jelo, sadrži mnogo vitamina, posebno kalcija. Tradicija izrade stara je više od 3000 godina, majke i bake prikupljale su razne vrste kupusa za njegovu pripremu, objasnio je Hui Lee. Obiteljski recepti prenose se s koljena na koljeno.
Proces izrade je dug, objašnjava, čak 7 sati potrebno je za izradu. Prvo treba omekšati kupus, a za to je potrebno otprilike 5 sati. Uz njega najbolje ide ljepljiva riža, a može se jesti i s juhom.
Kimchi je danas postao korejski brend. Michelle Obama velika je obožavateljica kmchija, stoga je sadila kupus dok je živjela u Bijeloj kući. Unatoč njegovoj dugoj povijesti, ona mu je otvorila vrata svjetske slave.
Kao što vi imate ajvar, kaže Hui Lee, koji je zapravo zimnica, mi imamo kimchi, pripremamo ga u velikim količinama jer može stajati.
HRT koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi Vam pružio bolje korisničko iskustvo o čemu više možete pročitati OVDJE. Ako ne želite dopustiti da HRT na vaše računalo upisuje kolačiće, možete to spriječiti postavkama Vašega internetskog preglednika.