Kimchi - hit-jelo iz Južne Koreje

12.02.2020.

09:29

Autor: DJH/HRT

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Samsung, Hyundayi, najbrži internet na svijetu, K-pop hit Gangham style, film "Parazit" koji je ovogodišnjim nagradama "Oskar", ali i drugim filmskim nagradama pomeo američku i svjetsku konkurenciju - sve su to samo naznake i prve pomisli na velesilu iz sjene - Republiku Koreju.
Samsung, Hyundayi, najbrži internet na svijetu,  Gangham style, film "Parazit" koji je ovogodišnjim nagradama "Oskar", ali i drugim filmskim nagradama pomeo američku i svjetsku konkurenciju - sve su to tek naznake i prve pomisli na velesilu iz sjene - Republiku Koreju.

Upravo o toj iznimno razvijenoj azijskoj državi naš je vanjskopolitički novinar Dragan Nikolić pripremio dokumentarni film naziva 'Korejski kod' koji se večeras premijerno prikazuje na Hrvatskoj televiziji. A osim zanimljivosti koje je sažeo u filmu doznat ćemo i kako se priprema najpoznatije korejsko jelo - kimchi.

Kimchi je ono što će svaki Korejac ponuditi svome gostu. To specifično i tradicionalno jelo u studiju Dobrog jutra pripremao je Cheol Hui Lee, glavni kuhar u rezidenciji veleposlanika Republike Koreje.


Kimchi se radi od fermentiranog povrća, možemo ga napraviti s kupusom, lukom, svejedno, glavno da je fermentirano. I naravno, uz to ide kombinacija ljutkastih začina poput đumbira, češnjaka, ljute paprike.

Zdravo je jelo, sadrži mnogo vitamina, posebno kalcija. Tradicija izrade stara je više od 3000 godina, majke i bake prikupljale su razne vrste kupusa za njegovu pripremu, objasnio je Hui Lee. Obiteljski recepti prenose se s koljena na koljeno.

Proces izrade je dug, objašnjava, čak 7 sati potrebno je za izradu. Prvo treba omekšati kupus, a za to je potrebno otprilike 5 sati. Uz njega najbolje ide ljepljiva riža, a može se jesti i s juhom.

Kimchi je danas postao korejski brend. Michelle Obama velika je obožavateljica kmchija, stoga je sadila kupus dok je živjela u Bijeloj kući. Unatoč  njegovoj dugoj povijesti, ona mu je otvorila vrata svjetske slave.

Kao što vi imate ajvar, kaže Hui Lee, koji je zapravo zimnica, mi imamo kimchi, pripremamo ga u velikim količinama jer može stajati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!