17:04 / 30.03.2020.

Autor: V.M./Hina

Klasici Zagreb filma i Bonobostudio - besplatno na YouTubeu

-

-

Foto: - / -

Na YouTube kanalu Zagreb filma može se pogledati osam animiranih filmova nastalih u njihovoj produkciji, među kojima i Oscarom nagrađeni ‘Surogata’, a besplatne filmove nudi i Bonobo studio.
Na službenom YouTube kanalu Zagreb filma može se pogledati osam animiranih filmova nastalih u njihovoj produkciji, među kojima su i klasici poput Oscarom nagrađenog ‘Surogata’ Dušana Vukotića, a besplatne filmove nudi i Bonobo studio.

Osim tog proslavljenog filma iz 1961., koji je sa zlatnim holivudskim kipićem imao posebno mjesto na aktualnoj, ali zbog okolnosti trenutno i zatvorenoj, retrospektivnoj izložbi u Muzeju suvremene umjetnosti, dostupni su i drugi filmovi koji su ostali upisani u povijest hrvatskog animiranog filma.
Imaginacija i animacija u šest desetljeća Zagreb filma

Mogu se pogledati još ‘Ceremonija’ (1965.) Borivoja Dovnikovića - Borde, ‘Bećarac’ (1966.) i ‘Mačka’ (1971.) Zlatka Boureka, ‘Đavolja posla’ (1965.) Zlatka Grgića, ‘Iznutra i izvana’ (1978.) Joška Marušića, ‘Wiener Blut’ Zlatka Boureka i Pavla Štaltera (2015.) i ‘Tajni laboratorij Nikole Tesle’ (2014.) Brune Razuma.

Link za gledanje filmova Zagreb film je objavio na svojoj Facebook stranici, kao i informaciju da je HRT-u ustupio besplatno prikazivanje animiranih filmova u trajanju od 400 minuta kako bi svima olakšali ostanak doma u ovim teškim vremenima.

Zgrada Zagreb filma u Novoj vesi, poznatija kao Kuća hrvatskog filma, pretrpjela je u nedavnom potresu oštećenja koja tek trebaju biti procijenjena, no dotad je zatvorena i djelatnici rade od kuće.Bonobostudio dio svojih naslova nudi besplatno na Vimeu

Produkcijska i distribucijska tvrtka za animirane i eksperimentalne filmove Bonobostudio, također je ponudila neke od svojih naslova besplatno na svom službenom Vimeo kanalu - https://vimeo.com/bonobostudio

Bonobostudio je na svojim stranicama izvijestio i da je diplomski film Ollija Mageeja ‘Kimni. Namigni. Konj.’, kojemu je distributer, uvršten u konkurenciju animiranih filmova na 58. Ann Arbor Film Festivala, što mu je i svjetska premijera.

Programi tog jednog od najpoznatijih američkih festivala posvećenog avangardnim i eksperimentalnim filmovima, uključivši i dodjelu nagrada, bili su besplatno dostupni u cijelom svijetu putem live streama, što je još jedan od mnogih primjera preseljenja kulturnih događaja u virtualno okruženje.

Diplomski rad mladog umjetnika Ollija Mageeja nastao je u produkciji londonskog Royal College of Art, u kombinaciji stop i klasične animacije te kolaža, nema klasičnu naraciju, a njegove nasilne scene, doslovno, ostaju skrivene iza konja, stoji u opisu filma. Popis (skoro) svih kulturnih programa na webu

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!