Ključeve grada preuzele maškare, u Rijeci je "pao" i četvrti gradonačelnik

17.01.2022.

16:48

Autor: Nikolina Gerek, Darko Santini/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Ključeve grada preuzele maškare

Ključeve grada preuzele maškare

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Primorsko-goranskoj županiji već vlada peto godišnje doba. Iako bez uobičajenog bogatog programa, duh karnevala postojan je. Tradicionalno, ključevi karnevala i u Rijeci i u Opatiji predani su u ruke meštrima karnevala. 

Ključevi grada u rukama su maškara. U Rijeci je "pao" i četvrti gradonačelnik - toliko ih je "promijenio" riječki Meštar od karnevala. A već treći karneval odvija se pod epidemijom.

- Održat će se Dani smijeha u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Ja vjerujem da će večaras i ove dane se dignuti pust četiri Karnevalske grupa koje to inače žive, kaže Petar Škarpa, direktor TZ Rijeka.

A povorka će, nadaju se, biti ljetna.

- Naše grupe jedva čekaju da ponovo dođu na Korzo, a to će se vjerojatno dogoditi u lipnju ili srpnju. Za drugo ljeto sam siguran da ćemo se opet vratiti na tradiciju po zimi, kaže meštar Toni.

Novost je i promjena na kormilu karnevala i to nakon 37 godina.

- Otkad znam za sebe Riječki Karneval je Meštar Toni, ali veselim se nečem novom. Veselim se Sandiju, on je stvarno po meni jedina dostojna zamjena Meštru Toniju, kaže Dora Pilepić, kraljica Riječkog karnevala.

- Ovo je za mene jedna velika čast, velika odgovornost i ja ću dati sve od sebe da uspijem u ovome, rekao je Sandri Pribanić, novi meštar Riječkog karnevala.

U Opatiji je na stup srama podignut "pust" prigodno nazvan Njurgalo. Optužuju ga za sve nedaće koje su se dogodile, za sve loše učinjeno, za sve propušteno i naravno za "koronu" od alfe i bete do omikrona. Ključeve grada preuzeo je pusni gradonačelnik obećavši revolucionarno cjepivo.

- Naš stručni epidemiološki zamislio je antikorona cjepivo – češnjak, kapula, malo panceta i bijelo vino, kaže Duško Jeličić – Dule, "pusni" gradonačelnik Opatije.

Korona nažalost prijeti održavanju tradicionalnih karnevalskih manifestacija u Opatiji.

- Hoće li biti balinjerada ili ne, hoćemo li mi Lumberi moći jaja pobirati ili ne - to ništa ne znamo. Mi smo na sve spremni, žao nam da je da tako, ali ćemo nastojati koronu do kraja veljače potjerati pa da bude sve, kaže Olivera Tomičić – Oli, predsjednica "Lumber kluba".

Karnevalska vlast u Opatiji dječju povorku sigurno neće održati, a još se nadaju održavanju barem nadaleko poznate balinjerade i nekih popratnih manifestacija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!