10:27 / 24.01.2020.

Autor: HRT

Klupska scena u Zagrebu

-

-

Foto: - / -

O klupskoj zabavnoj sceni u Zagrebu u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, govorio je glazbeni urednik i komentator Dinko Komadina.
O klupskoj zabavnoj sceni u Zagrebu u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, govorio je glazbeni urednik i komentator Dinko Komadina.

Ovog će se vikenda održati dvodnevni tulum Drito iz Tvornice i bit će to peto izdanje tog festivala hip-hopa. Neslužbeni naziv mu je Rap Oscars jer će u zagrebačkoj Tvornici kulture nastupiti najveća regionalna imena s područja rapa i trapa. Kao i prethodnih godina, festivalske (dvodnevne) ulaznice razgrabljene su u rekordnom roku. U prodaji je ostao tek manji broj dnevnih ulaznica.

Prva večer (petak) rezervirana je za ljubitelje tvrđeg đira - nastupit će Tram 11, Stoka & Nered, Edo Maajka, Bad Copy, Smoke Mardeljano, Grše i 30zona. Druga večer (subota) ponudit će kombinaciju prekaljenih majstora trapa i novih nada regionalne scene - Vojko V, High5, Buntai, Bekfleš, Mimi Mercedez, Klinac i z++.

Eksperimentalni instrumentalni kvartet Chui u svojemu muziciranju polazi od jazza. Međutim, ne staje na tome, nego pomiče granice (ne)mogućeg. Naime, Chuijevci briljantnom improvizacijom i s lakoćom prelaze u progresivni space-rock, koketirajući s elektroničkim zvukovima. Pjesničkim riječima, Chui nas svojim muziciranjem odvode na put u Svemir.

Njihovu genijalnost prepoznala je i Josipa Lisac pa je s njima skrojila pjesmu "Tebi putujem". Chuijevci uspješno surađuju i s Jazz orkestrom Hrvatske radiotelevizije. Zajedno su nastupali te snimili i objavili album "Chui ovu glazbu" koji je 2018. osvojio dvije nagrade Porin. Chui su u listopadu prošle godine objavili svoju novu ploču "Iz kapetanovog dnevnika" inspiriranu znanstvenom fantastikom. Koncertna promocija tog albuma održat će se ove subote u zagrebačkom klubu Boogaloo.

U četvrtak (30. siječnja) slijedi dodjela nagrada Rock&Off. Riječ je o nezavisnoj novinarskoj nagradi koju je prošle godine pokrenulo Hrvatsko društvo skladatelja u suradnji s Hrvatskim glazbenim savezom UNISON i Tvornicom kulture. Ove je godine (u odabiru onih 'najboljih') sudjelovalo 77 novinara iz čak 40 različitih medija koji sustavno prate domaću glazbenu scenu - s naglaskom na solo-izvođače i bendove koji stvaraju kvalitetnu glazbu, ali njihovi radovi često i nezasluženo prođu ispod radara širokih masa. Sjajni kantautor svjetskoga kalibra J.R. August nominiran je u pet kategorija, a slijede ga Chui, zagrebački sastav Porto Morto i riječki dvojac The Siids s po četiri nominacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!