13:20 / 14.10.2019.

Autor: Maroje Vučićević/V.M./HRT

Koji su albumi obilježili hrvatsku pop glazbu?

-

-

Foto: - / -

U povodu Nacionalnog dana albuma, koji je glazbena industrija u Hrvatskoj obilježila 12. listopada, objavljena je knjiga '71 priča o albumima' - jučer predstavljena u Zagrebu.
U povodu Nacionalnog dana albuma, koji je glazbena industrija u Hrvatskoj obilježila 12. listopada, objavljena je knjiga '71 priča o albumima' - jučer predstavljena u Zagrebu.

U vrijeme legendarnoga hita 'Za ona dobra stara vremena' naklade Novih fosila dosizale su, primjerice, i više vrtoglavih 700 tisuća prodanih ploča pa je član grupe Vladimir Kočiš Zec istaknuo da su takva monografska koja bilježe povijest naše pop glazbe važna i za budućnost, a i danas je aktivnim sastavima važno ukoričavanje njihova rada.

Priče u knjizi potekle su iz pera HDU-ovog suradnika i novinara Večernjeg lista Samira Mille, a uz njega su na promociji govorili i urednik Siniša Škarica, urednik digitalnog glazbenog izdanja Zlatko Turkalj, predsjednik Hrvatske diskografske udruge Želimir Babogredac, dopredsjednik HDU-a i nakladnik Branko Komljenović.

O tom vrijednom izdanju u emisiji Dobro jutro, Hrvatska razgovarali smo s glazbenikom Vladimirom Kočišem – Zecom, glasnogovornicom HDU-a Adelom Juhas i nakladnikom Brankom Komljenovićem:

Mnogobrojni izvođači, autori, glazbeni kritičari, novinari te ljubitelji glazbe pomogli su kako bi ovo podacima bogato izdanje ugledalo svjetlo dana, a nit vodilja bila je otkriti najzanimljivije podatke o nastanku određenog albuma i njegovu širem utjecaju i važnosti.

Radi se o nastavku prošle godine objavljenog izdanja '70 priča o albumima' posvećenog nosačima zvuka koji su bili svojevrsna prekretnica u našoj glazbenoj industriji, koje su uredili glazbeni kritičari Zlatko Gall i Hrvoje Horvat.

Nakon ove i prošlogodišnje knjige sa 70 priča, jasno je da je publika izvrsno prihvatila ova izdanja, te smo dobili zanimljiv godišnjak naše popularne glazbe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!