Kolumbija sterilizirala 24 nilska konja s bivšeg imanja Pabla Escobara

16.10.2021.

09:52

Autor: V.K./HRT/Hina

Nilski konj

Nilski konj

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Dvadeset četiri od 80 nilskih konja koji lutaju bivšim rančem kolumbijskog kralja droge Pabla Escobara sterilizirano je zbog "nekontroliranog" širenja te "invazivne" vrste, objavile su vlasti u petak.

Prije no što ga je ubila policija 1993., notorni Escobar je kupio više egzotičnih životinja za svoj ranč, uključujući plamence, žirafe, zebre i klokane.

Nakon njegove smrti svi su osim nilskih konja prodani zoološkim vrtovima.

Escobar je kupio samo jednog mužjaka i jednu žensku nilskog konja. Ostavljeni su da lutaju na njegovom imanju Hacienda Napoles, koje je pretvoreno u tematski park.

Smatralo se da su nilski konji preteški za prebacivanje u zoološki vrt, a od tada se njihov broj višestruko uvećao.

Nilski konji su uspavani strelicama, a potom su primili lijek GonaCon, navodi se u biltenu regionalne organizacije za zaštitu okoliša Cornare.

- To je kontraceptiv koji je učinkovit i za mužjake i za ženke te je jeftinije od kirurške sterilizacije, navodi Cornare.

- Međutim, to je komplicirano jer stručnjaci predlažu davanje tri doze, dodaje se.

Prethodno je sterilizirano 11 nilskih konja tradicionalnijim metodama.

Stručnjaci vjeruju da je krdo nilskih konja na Escobarovom imanju najveće izvan Afrike.

- Prisustvo ovih životinja u ekosustavu koji nije njihov ima posljedice poput istiskivanja lokalne faune, kazao je David Escheverri, ekspert Cornarea.

Nilski su konji također odgovorni za "promjenu ekosustava" i napade na lokalne ribare.

Escobar je, prema Forbesu, bio jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, a bogatstvo je stekao zahvaljujući trgovini kokainom.

Gotovo trideset godina nakon njegove smrti Kolumbija je i dalje najveći proizvođač kokaina na svijeta, a većina droge krijumčari se u SAD.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!