08:42 / 17.05.2018.

Autor: E.L.S./V.Z./HRT

"Komedija sa stavom" - ozbiljno o stand up komediji

-

-

Foto: - / -

Volite li stand up komediju? Rijetki su oni kojima se ona ne sviđa, zato je sve popularnija i u svijetu i kod nas.
Kada se upustila u zabavnu avanturu istraživanja stand up komedije, profesorica Dragana Vučić Đekić susrela se sa zanimljivom situacijom: s jedne strane vrlo živa stand up scena u Hrvatskoj, brojni stand up komičari, sve brojnija publika, no s druge strane nijedno znanstveno djelo o tom popularnom žanru.

Bilo je zabavno pisati o stand up komediji jer je istraživanje trajalo jako dugo, uključivalo je odlaske na stand up nastupe, praćenje stan up komičara uživo, putem vidio zapisa, anketiranja, intervjua, sve u svemu jedno zabavno istraživanje, otkriva Vučić Đekić.

Kao i svaka komedija, i stand up komedija pobuđuje pozitivne emocije, sreću, zadovoljstvo, poput kakve kolektivne terapije. Progovara o temama koje su nam svima bliske.

Iako stan up komediju doživljavamo kao nešto ležerno i šaljivo, mnogo je poveznica između tog žanra i filozofije. I stand up komičari i filozofi razmišljaju o stvarima koje ih okružuju, traže nesuglasja u načinu na koji ljudi govore, misle, djeluju, obraćaju pozornost na značenje riječi, norme, pravila…

Ne uzimaju stvari zdravo za gotovo, angažirani su protiv raznih oblika indoktrinacije, opiru se unificiranom načinu razmišljanja... Pisala sam kako je zapravo standupovski način razmišljanja izlaženje iz zadanih mentalnih obrazaca razmiljšljanja, izvan kutije, kaže autorica knjige.

Hrvatski političari često daju materijala stand up komičarima, no i sami se katkad nađu u toj ulozi.

Humor se kod nas pojavio u raznim oblicima, stand up komedija je jedan od njih, ali imamo u posljednje vrijeme stand up i u Saboru, gdje se političari služe nekim elementima stand up komedije, doskočica kako bi se domogli tih 49 sekundi, minute koliko traje izvješće iz Sabora, puno je govornika pa se i tu treba nametnuti, kaže Vučić Đekić.

S obzirom na to da je stand up komedija uronjena u život, ova je knjiga pisana jednostavnim pitkim stilom, nije namijenjena samo studentima i profesorima već svima koji vole humor u bilo kojem obliku. Jer smijeh je čuvar razuma, kako kaže jedna lijepa misao.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!