16:15 / 04.02.2021.

Autor: Hina/HRT

'KonceRtualna' umjetnost Vedrana Ružića

Vedran Ružić

Vedran Ružić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Nagrađivani riječki vizualni umjetnik i jazz-glazbenik Vedran Ružić, u organizaciji Galerije Vladimir Bužančić i Centra za kulturu Novi Zagreb,danas, 4. veljače, u 19 sati donosi u Zagreb izložbu ‘Forbidden Melody’ i koncert ‘Forbidden Live’.

Vedran Ružić kombinira vizualnu i glazbenu umjetnost, opisujući svoj rad kao ‘konceRtualnu' umjetnost i donoseći svoje viđenje današnjice, vrijeme zabrana kretanja, druženja, trgovanja, promišljanja. Svoj večerašnji zagrebački nastup najavio je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska

Radove je ostvario nakon povratka iz Berlina u vrijeme zatvaranja Europe zbog pandemije, a kao rezultat izolacije nastali su radovi iz serije ‘Forbidden Melody’, poput izrezbarenog prozora, slika na otpadnim komadima polica iz kuhinje, kontrabasa s elementom bodljikave žice.


- Na tim naizgled odbačenim i recikliranim materijalima koje je pronašao u svom podrumu Ružić koristi uljane boje, dok akrilnim bojama preslikava već korištena platna pa sve do betonskih blokova, bodljikavih žica te izrezbarenih škura, ističu iz Centra za kulturu Novi Zagreb.


Nakon otvorenja izložbe Ružić Trio će izvesti skladbe s albuma ‘Forbidden Live’, nastalog nakon pandemijske izolacije, uz nekoliko skladbi s prethodnih albuma. Uz Ružića na kontrabasu i električnom basu u sastavu su Hrvoje Galler na klaviru i Adriano Bernobić na bubnjevima. Koncert se održava u sklopu ciklusa koncerata Jazz Point Novi Zagreb Centra za kulturu Novi Zagreb.


Pogledajte snimku Ružićeva nastupa u Pazinu 2020. godine objavljenu na njegovom YouTube kanalu:

Vedran Ružić (Rijeka, 1986.) diplomirao je slikarstvo na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci i pohađao je Jazz-konzervatorij u Klagenfurtu. Izlagao je na oko 25 izložbi u galerijama u Hrvatskoj i inozemstvu.


Uz album ‘Forbidden Live’ dosad je objavio albume ‘Night Speaking’ i ‘Spiritual Market’ - art-film i autorski jazz-album za koji je osvojio Porina i koji je izveo 50-ak puta u kazalištima, art-kinima, galerijama, na arheološkim lokalitetima te jazz i filmskim festivalima, te ‘Libertin’, koji u live-izvedbama spaja jazz-kvartet i suvremene plesača u obliku jazz-teatra.


Njegova zagrebačka izložba se može pogledati do 25. veljače, a multimedijalni događaj potaknut je programskom koncepcijom Galerije pod nazivom 'Doktrina pandemije ili seruma istine globalnog Pandaemoniuma'.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!