Kopija Mone Lise bit će prodana na aukciji

06.11.2021.

09:31

Autor: HRT/Hina

Mona Lisa, ilustracija

Mona Lisa, ilustracija

Foto: Arif_S / Shutterstock

Vjerna kopija da Vincijeve Mona Lise koja je starija više od 400 godina ići će na aukciju u Parizu u utorak, mjesecima nakon što je druga reprodukcija jednog od najprepoznatljivijih portreta na svijetu prodana za rekordnu cijenu.

Leonardov original, koji je francuski kralj Francois kupio od slikara 1518. godine, može se pronaći u pariškom muzeju Louvreu i nije na prodaju. No kopija koja je na prodaju i koja datira oko 1600. godine, toliko je slična originalu da je vjerojatno da je umjetnik imao bliski pristup Leonardovoj verziji, rekla je aukcijska kuća Astcurial.

- Mona Lisa je najljepša naslikana žena. Svatko želi posjedovati kvalitetnu verziju Mona Lise, rekao je stručnjak aukcijske kuće Artcurial Matthieu Fournier, kad je slika uoči prodaje izložena javnosti. Leonardo je, naglasio je, "imao obožavatelje, jer je izmislio stil. Imao je sljedbenike, imitatore".

U lipnju, europski kolekcionar kupio je na aukciji u Parizu drugu kopiju Mona Lise iz 17. stoljeća za 2.9 milijuna eura, što je rekordni iznos za reprodukciju nekog rada. 2017. godine aukcijska kuća Christie's u New Yorku prodala je Leonardov "Salvator Mundi" za rekordnih 450 milijuna dolara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!