13:42 / 17.12.2020.

Autor: Kod nas doma/HRT

Kota - super pas s puno talenata

-

-

Foto: - / -

Kota je vrlo poseban pas. Zna sjesti, moliti, zna se sramiti, zna leći i zna praviti se mrtva. I to je, vjerujte, samo jedna tisućinka onoga što Kota zna.
Kota je vrlo poseban pas. Zna sjesti, moliti, zna se sramiti, zna leći i zna praviti se mrtva. I to je, vjerujte, samo jedna tisućinka onoga što Kota zna.

-
Kota je počela trenirati, došla je kod mene, imala je šest tjedana i četiri dana, ja mislim da smo u šestom tjednu i petom danu krenuli raditi - kaže Ana Odak, trenerica pasa.

Međutim sav bi trening Ana mogla objesiti psu o rep da Kota ne želi trenirati. A želi! I to ne sto, nego 150 posto!

- Za Kotu mogu reći da joj kažem da ide unatrag na rubu zgrade ili provalije, ona bi jednostavno išla unatrag. Neovisno o tome što se iza nje nalazi provalija ili rub, ona uopće ne pita, kao da joj bacim loptu u užasno visoku Savu, ona skače po tu loptu jer sam bacila loptu i to je toliko puno povjerenje prema mojoj odluci da ona to ne preispituje. To što je to za nju po život opasno, koga briga, Ana je rekla da ja idem i ja idem.

Da se Kotina znanja prevedu u ljudske akademske titule, bila bi najmanje doktorica znanosti. No osim njezine akademske karijere, važno je spomenuti i onu glumačku: Glavna uloga u tko zna koliko reklama, tri filma i kazališnoj predstavi. Ali to nije sve. Kota je i terapijski pas i radi s djecom s posebnim potrebama u Velikoj Gorici.Ali i niti to nije sve. Šećer za kraj. Ovih je dana i službeno potvrđeno - Kota je Guinnessova rekorderka. Srušila je svjetski rekord od 6,73 sekunde kada je pet metara unatraške prešla u samo 2,42 sekunde.

- Guinnessov rekord je jedno spontano vikend skrolanje po društvenim mrežama. Kak je došlo do te odluke? Vidjela sam video gdje je Amerikanka neka obara rekord za psa koji najbrže hoda pet metara unatrag. Vrijeme joj je bilo 6,73. Dan je bio nekako totalno čudan, ali svejedno motivacija je bila dovoljno jaka da uzmem Kotu, izađem van i probam to izmjeriti.

Ako se pitate što je sad pred ovom plavookom i smeđookom desetogodišnjom ljepoticom, Ana kaže - penzija.

- Izguštali smo, za njezin 10.rođendan je oborila Guinnessov rekord, ušli smo u Guinnessovu knjigu, imamo jednu, najjaču po meni uspomenu zajedno koju smo napravile i to je to. Odi odvažno, odmori.

Dok Kota zasluženo odmara, zamijenit će je drugi Anin pas - Ipsilon. Trogodišnji pubertetlija iste pasmine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!