Kubanski zoo pomaže gluhim posjetiteljima da iskuse divljinu

26.09.2022.

08:46

Autor: M.M./Hina/HRT

Kubanski zoo pomaže gluhim posjetiteljima da iskuse divljinu

Kubanski zoo pomaže gluhim posjetiteljima da iskuse divljinu

Foto: Alexandre Meneghini / Reuters

Nosorozi, žirafe i lavovi koji nastanjuju kubanski nacionalni zoološki vrt dugo su bili čudo za sve, ali za gluhe Kubance poput Tatiane Romero, obilasci golemog objekta izvan Havane nedavno su postali mnogo ugodniji.

Ranije ove godine, tumači znakovnog jezika počeli su pratiti grupe gluhih posjetitelja u autobusu i stazama koje ih vode preko zatvorene ravnice dizajnirane da oponašaju afričku savanu.

- Kad sam bila dijete običavala sam posjećivati park. Ali prošlo je mnogo godina, rekla je 35-godišnja Romero, koja je izgubila sluh prije rođenja. Prevoditelj je bio veliko iznenađenje, sada mogu sve razumjeti, istaknula je.

Obilasci su jedan od nekoliko inovativnih programa koje državni zoološki vrt nudi osobama s invaliditetom, uključujući terapiju životinjama za djecu s Downovim sindromom, autizmom i drugim posebnim potrebama.

Vodiči u zoološkom vrtu, koji su se obučavali u tromjesečnom programu za učenje znakovnog jezika, sada koordiniraju s lokalnim općinama kako bi omogućili obilaske za osobe s invaliditetom. Službenici zoološkog vrta rekli su da također rade na pokretanju sličnih obilazaka posebno za gluhu djecu.

Dok je autobus zoološkog vrta obilazio prošlog tjedna lažnu savanu, prevoditelj je koristio znakovni jezik kako bi opisao devetorici posjetitelja 13 vrsta životinja koje lutaju ravnicama, kao i njihovu biologiju i prehrambene navike.

Nacionalni zoološki vrt Kube omiljena je atrakcija Kubanaca s 1473 primjerka više od 120 vrsta životinja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!