15:37 / 28.01.2020.

Autor: M.Š.

Kuhan i pečen: Jela dostojna ozbiljne gastronomije

-

-

Foto: - / -

Večeras su snage u kuhinji odmjerili Renata, Ljiljana, Predrag i Gabriela uz pomoć chefova Sabina Jalšić i Christiana Kikija Misirače. Čiji je tanjur oduševio suca Gretića?
Večeras su snage u kuhinji odmjerili Renata, Ljiljana, Predrag i Gabriela uz pomoć chefova Sabine Jalšić i Christiana Kikija Misirače. Čiji je tanjur oduševio suca Gretića?

Prva emisija ovog tjedna započela je odmjeravanjem snaga dviju dama, Ljiljane, svjetske putnice koja uživa u kineskoj i indijskoj kuhinji, i Renate, pravnice koja najviše voli eksperimentirati i kuhati za druge, a za kuhinjskim otocima pridružila im se chefica Sabina Jalšić.

- Malo smo stisnuti. Kaj je zima u studiju?, upitao je Tom.

- Trema, odgovorila je Ljiljana.

- Jooooj, koliko ste vi skuhali jela u životu trebala bi mene bit trema, a ne vas, odgovorio je sudac i nadodao, kuhajte fino, lijepo začinite i neće biti nikakvih problema.

Dvoboj je započeo

Traka je krenula. Ljiljana se odlučila za svježi losos, cherry rajčice i tikvice, a Renata za losos uz dodatak shiitake gljiva, slanih inćuna i kelja.

Renata je pripravljala losos na naglo, gljive kao prilog i sotirani kelj na maslinovom ulju s umakom na bazi inćuna. A marinirani pečeni losos uz salatu od rajčica i tikvica jelo je kojim je Ljiljana odlučila osvojiti Tomovo nepce.

- Losos je namirnica koju je vrlo lako pripremiti, ali i vrlo lako zeznuti. Nema ništa goreg od suhog lososa koji je prepečen, a vrlo se često to kod nas u restoranima događa.

Izbor namirnica i plan pripreme komentirala je i chefica Sabina.

- Isti protein, drugačiji pristup i drugačija filozofija pa me zanima kojim će to putem krenuti. Hoće li igrati na sigurno ili eksperimentirati.

Jela su skuhana, a prva je Tomu svoj tanjur poslužila "Pijani losos".

- Savršeno je roskast u sredini, no problem je s umakom jer je luk ostao, kako mi kuhari kažemo, "živ". Šteta! Apsolutno šteta! Salatica je super i odlično odgovara, ukus je pogođen, rezimirao je sudac.

Potom je svoj "Taf-Taf" donijela Renata na što je Tom kušajući komentirao - Tanjur izgleda kao tanjur neke bistrologije, vrlo lijepo. Mnogi koji se bave zdravom hranom bi bili zadovoljni jer je zeleno zeleno, crveno crveno, a u sredini je i losos s hrskavom kožicu. Ja ne znam koji se vrag događa, ali je ovo je još jedan savršeno pečeni losos. To se ne vidi ni u restoranima kod nas. To nije ni medium pečeno, to je na granici između kompletno kuhanog i iznad medium. Ostao je putrast. Kelj je sjajan i sviđa mi se veličina porcije.

U završni je krug prošla Renata.

U sljedećem su krugu kuhali Gabriela iz Pule koja voli putovati i isprobavati hranu te Predrag, umirovljeni dočasnik hrvatske vojske iz Bjelovara, koji najviše voli kuhati za ekipu. U kuhinji im se pridružio naš najveći šaljivdžija među chefovima, Christian Kiki Misirača.

- Kuhajte lijepo, koncentrirano i ukusno, iznenadite mene, a ne sebe, ohrabrio ih je Tom.

Birajte hrabro, birajte smjelo, bit će bolje jelo

Odresci svinjske vratine, crveni i kineski kupus i krumpir bili su Gabrielin izbor, dok se Predrag odlučio također za vratinu, ali uz crveni kupus, krumpir i mrkve kao prilog.

Koje su bile vizije? Predrag je planirao ispeći meso koje je marinirao pa ga poslužiti uz kupus i mrkvu na salatu, a Gabriela meso s redukcijom aceta balsamica te miješanu salatu od kupusa s limetom i čilijem.

- Svinjski vrat u pola sata može se napraviti na jedan način. Mrvicu marinirati, bacit’ ga na tavu i nadati se najboljem. Sve će ovisiti o prilozima, komentirao je Gretić.

Nakon pola sata došlo je vrijeme za kušanje. "Svinjsko na moj način" Tomu je poslužila Gabriela.

- Prezentacijski jako lijepo, definirano, čisto, meso mekano k’o putar. Problem je što ništa nije dovoljno slano, no što se tiče tehnika i kuhanja, sjajno.

Potom je na red stigao Predrag sa svojim "Zimskim roštiljem".

- Imaš sreće da je na mesu inćun inače bi sve bilo neslano. Isti problem - fali soli. Okusi su dobri, kupus i mrkvu bi pomiješao, ali za pola sata jako puno kuhanja, hvala.

Renati se u završnom krugu priružila Gabriela.

Čija će tanjuri biti bolji?

Zadatak: pripraviti glavno jelo i desert. Renata je s trake odabrala svinjski kare, šampinjone, rikulu, korijen celera, batat, šipak i mascarpone, a Gabriela ono što je uspjela "zgrabiti" - srdele, šampinjone, rikulu, ljubičasti batat, leću, suhe grožđice, šipak i mascarpone.

Gabriela je radila savor od srdela, kremu od pečenog batata s mascarponeom, a Renata kremu od šampinjona, celera i također kremu od batata i mascarponea. U džepić svinjskog karea planirala je staviti mješavinu luka i šampinjona pa ih ispeći na svinjskoj masti.

- Super, interesantno! Vidim da će spremati jedno od mojih omiljenih jela, srdele na savor, za koji imam visoke kriterije, a na drugoj strani  pripremat će se redukcija od nara. Vidjet ćemo, mislim da ćemo malo razgovarati s natjecateljima jer nema baš puno vremena, a ima puno posla. Drago mi je da nisu izabrali kraći put i odabrali T-bone steak. Kuhaju jela za koja i ozbiljni gastronomi trebaju puno vremena da bi smislili i stavili na tanjur, komentirao je sudac.

A s obzirom da desert uključuje i tučeno vrhnje, chef Christian savjetovao je sljedeće - S tučenim vrhnjem zna biti problema. Mora se paziti u kakvu se posudu stavlja, treba biti hladno i treba strpljiv do krajnjeg rezultata.

Bilo je napeto, no tanjuri su se u roku završili. "Moj savor" i "Moje naranče" poslužila je Gabriela.

- Da je savor imao šanse za ohladiti se, ovo bi bilo sezacionalno! Leća super odgovara, a desert izmamljuje osmijeh. Batat odlično funkcionira s mascarponeom, a s kandiranim voćem je jako harmoničan. Svaka čast!, komentirao je Gretić.

Kakve je reakcije Tom imao na Renatinog "Slatkog pajceka" i "Pomaknuti batat"?

- Svinjetina je sjajno pečena. Ovo je korak prije well done kako bi ostala sočna i mekana. Šampinjoni su odlični, jedino je pire od celera malo suh. Desert vuče, recimo, na punjenje američkih pita, no fali mu mrvica šećera.

U treće polufinale je prošla Gabriela kojoj i ovim putem čestitamo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!