11:31 / 28.01.2020.

Autor: M.Š.

Kuhan i pečen: Kad mašta napravi svašta

-

-

Foto: - / -

Što u kuhinji znaju večeras su pokazali Ana, Nikolina, Josip i Tomislav, a s njima su, ruku pod ruku, kuhali David Skoko i Ivana Bekavac.
Što u kuhinji znaju večeras su pokazali Ana, Nikolina, Josip i Tomislav, a s njima su, ruku pod ruku, kuhali David Skoko i Ivana Bekavac.

Kulinarski dvoboji započeli su okršajem dvojice, Josipa, informatičara i ribolovca iz Koprivnice, te Tomislava, vrsnog poznavatelja maslinova ulja, a na putu do pobjede pomagala im je chefica Ivana Bekavac.

- Dečki, ovak kad vas gledam, onaj koji zeme samo tri namirnice odmah će dobiti diskvalifikaciju iako to nije po pravilima, nasmijao je sve prisutne Tom i nastavio - Zgledate ko dečki koji vole kuhati doma, imajte inspiraciju, trake idu brzo pa brzo razmišljajte, skuhajte nekaj fino, nek’ je lijepo složeno i zabavite se!

Josip je s trake odabrao pileća prsa, blitvu, feta sir, slaninu i patlidžan, a Tomislav oslić, blitvu i krušne mrvice. Iako Josip sa svojim namirnicama i idejom što će pripremati nije imao problema, Tomislav je konstatirao da su njegove namirnice poprilično zahtjevne za pripremu.

Punjene patlidžane je pripremao Josip, a Tomislav je odlučio oslića pripremiti na pari, a od glava i blitve napraviti juhu.

"Patlidžan veseljko" jelo je koje je poslužio Josip.

- To je jako dobar, kompletan obrok. Fino je začinjeno, kuhano propisno, jedino bih volio da su manji komadići piletine da u svakom zalogaju dobijem sve sastojke, al' inače super, svaka čast, komentirao je Tom.

Na redu je bio Tomislav i njegov "Dalmatinski tanjur".

- Oslić je jako zeznuta riba. Mislim da ga je trebalo manje kuhati jer se rascvao u tisuću listića. Juha je sjajna i vizualno je jako lijep tanjur, rekao je sudac, no u završni krug je prošao Josip.

Novi dvoboj

U drugom su se krugu u kuhinjama pridružile dvije dame, Ana, ekonomistica iz Zagreba koja voli i tradicionalnu i modernu kuhinju, te Nikolina, magistra tekstilnog i modnog dizajna, koja je kuhati naučila od bake. U dvoboju im je pomagao chef David Skoko.

Nikolina je odabrala svinjsku lopaticu, batat, komorač i listiće badema, a Ana iste namirnice uz dodatak mrkve. Ana je pripremala rižoto sa svinjetinom, a od batata kremu ili pjenicu, dok se Nikolina odlučila za curry od svinjske lopatice sa salatom od koromača i batata.

- Lopatica je zeznuta jer ju treba pažljivo rezati i brzo pripremati jer u pola sata mora bit mekana. Da, može i curry i rižoto, dobre su ideje, no sve će ovisiti o tome kako cure kuhaju, komentirao je Gretić.

Ana je potom poslužila svoj rižoto, "Izvrnuto obrnuto".

- Lijep rižoto, okusi fini, svjež, hrskav, meso mekano, no volio bih da je više "provrćen" po tavi da se dobije kremoznost. Sve super, sve pet, rezimirao je sudac.

"Curry Ru" poslužila je Nikolina koja je odmah dobila pohvale na račun izgleda jela.

- Sve je na svome mjestu. Menta je prekrasna, daje svježinu, curry je moćan i zahtijeva još, a čips je veseli posrednik između svega toga. Hvala ti, komentirao je Gretić.

Poslužena su dva lijepa i fina tanjura, no Tom je presudio. U završni krug ide Nikolina.

Tko će pobijediti? Nikolina ili Josip?

Nikolina je s trake odabrala grdobinu, poriluk, pivo, prhko tijesto, tamnu čokoladu s okusom piva i vinogradarske breskve, a ideja je bila napraviti tart s breskvama, a za glavno jelo grdobinu u pivskom tijestu sa salatom od poriluka i oraha. Uz sebe je imala chefa Skoku koji je bio oduševljen izborom.

- Najčešće se od grdobine kupuje samo rep, no meni su najzanimljiviji dijelovi glava, jetra i koža. Glava ima puno vezivnog tkiva i ogromne obraze pa kada kuhate temeljac od glava, dobijete teksturu punu kolagena, ljepljivu na prstima, znači najdivnije na svijetu. A obrazi su kompaktni, prekrasan komad mesa. Što je najzanimljivije, grdobina ima jetru vrlo nalik guščjoj tovljenoj jetri teksturom, ali i okusom, pa ako od toga napravite, primjerice, torchon od jetre, dobit ćete Michelinovu zvjezdicu, opisao je Skoko.

U idejama nije zaostajao ni Josip koji je s trake odabrao mljevenu puretinu, mladi luk, blage kisele feferone, pivo, prhko tijesto i breskve, a plan mu je bio napraviti burgere, i slane i slatke.

Izbor mesa nije se svidio chefici Ivani pa je Josip, u sljedećoj traci odabrao i donio čokoladu i orahe. 

- Josip je shvatio koliko je pogriješio, i jedini put do mog srca, a i da ne plačem, je čokolada pa mi je donio bijelu čokoladu i orahe, našalila se Ivana, no ubrzo ju je ponovno razljutio.

- Imam kruha po obrazima?, upitala je Ivana.

- Ne, odgovorio je Josip.

- A suza?, nadodala je Ivana.

- Ne, ali munje sijevaju iz očiju. Može ovdje jedan gromobran, našalio se Josip i nadodao da mu kojim slučajem ne treba pomoć, cheficu Ivanu bi odmah izbacio van iz kuhinje.

Puretinom do polufinala?

- Ja volim raditi sve s mljevenom puretinom, sarkastična je bila Ivana pa je nadodala da su sendviči podcijenjena kombinacija koja je vrlo često izvedena jako loše, a inače su super stvar.

"Pivska grdobina" i "Tartina" jela su koja je nakon pola sata poslužila Nikolina.

- Prezentacijski, senzacionalno rješenje, i ništa ti to ne valja, našalio se Tom pa nastavio, ali tartu fali malo maslaca jer prhko tijesto voli masnoću, a breskve su ostale malo suhe. Inače sjajno pečeno i izvrsni okusi. Svaka čast, za pola sata jako dobro.

Josip je poslužio "Odbjeglu puretinu" i "Kuharičinu maštu".

-  Imamo dvije daske iz pivnica i ja se nadam da vlasnici pivnica ovo gledaju jer bi to trebalo biti na karti jela. Uopće se ne kuži da je puretina u igri. I masnoće i hrskavost i jaje i začinjenost, božanstveno. Prhko tijesto je otišlo mrvicu predaleko što mu daje fantastičan karakter, jedino mi se vizualno ne sviđa, kao da se popiknuo, osvrnuo se Gretić.

Tanjuri su dobili lijepe komentare, bio je težak izbor, no u polufinale je prošao Josip.

Josipe, čestitamo!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!