Kuhan i pečen: Od kopna do mora, sve se kušati mora

06.02.2020.

09:42

Autor: M.Š.

-

-

Foto: - / -

Napeti dvoboji i večeras su rezultirali jelima koje su za suca Toma pripravljali Miroslav, David, Blaženka i Tomislav, a sve uz pomoć chefica Anite Margić i Sabine Jalšić. Tko je postao prvi natjecatelj četvrte poluzavršnice?
Napeti dvoboji i večeras su rezultirali jelima koje su za suca Toma pripravljali Miroslav, David, Blaženka i Tomislav, a sve uz pomoć chefica Anite Margić i Sabine Jalšić. Tko je postao prvi natjecatelj četvrte poluzavršnice? Saznajte u nastavku.

Prvi krug: dvoboj kolega

David
i Miroslav, magistri farmacije, svoje su znanje odmjerili i u kuhinji. Tko je iskemijao bolje jelo? Na njihovom putu do polufinala pomagala im je chefica Anita Margić.

- Farmaceuti, ha? Vama onda nije teško pratiti recepture? Imate Anitu pa iskoristite njezine ako zapnete. Birajte mudro i pažljivo, pazite da sve ide zajedno i napravite mi zgodnu mješavinu, našalio se Tom.

Oglasilo se zvono, traka je krenula. David je s trake odabrao škampe, tikvice, kukuruzne krušne mrvice i avokado, a Miroslav se odlučio za iste sastojke samo bez avokada. Miroslavova je ideja bila napraviti pečene repiće škampi s pečenim tikvicama, a Davidova toplo-hladna salata sa škampima.

- Planovi su ok, no moraju paziti da termička obrada škampi nije duga. Ako su repovi oguljeni, ne trebaju više od 45 sekundi jer onda izgube i svježinu i formu, gube sve, osvrnuo se na izbor namirnica sudac.

Miroslav je, nakon pola sata kuhanja, poslužio "Pijane škampe".

- Lijepo je ovo jako. Škampi su ostali dominantni, jedno svježe jelo, zdravo jelo. Čestitam!, prokomentirao je Tom.

Potom je svoj "Kvarner na azijski" poslužio David.

- Bojao sam se da će škamp pod svim ovim namirnicama nestati, no nije. Štoviše, jako mu dobro odgovara to društvo. Čestitam, jako, jako dobar tanjur, pohvalio je Gretić i poslao Davida u završni krug.

Drugi krug: dvoboj bračnog para

Blaženka
i Tomislav, supružnici iz Slavonskog Broda, došli su provjeriti hoće li učenik nadmašiti svoju učiteljicu. Doma kuhaju zajedno, a u ovoj kuhinji - jedan protiv drugoga. Ako negdje zapnu, svojim će im savjetima i vještim rukama pomoći chefica Sabina Jalšić.

Blaženka je s trake pokupila mljevenu junetinu, vrganje, grana padano i cherry rajčice, a Tomislav pileći batak, vrganje, svježe crne rezance, grana padano i cherry rajčice.

U trideset minuta Blaženkin je plan bio napraviti polpete od junetine, rajčice zapeći na maslinovom ulju i vrganje zapeći na grill tavi, a Tomislavov otkostiti batak i poslužiti ga narezanog s rezancima.

- Vrganje volim isključivo ako su jako svježi, i to - sirove. Jako tanko narezane s malo soli i s pokojom kapi ulja i to je onda božanstveno, osvrnuo se Gretić na izbor gljiva.

- Tomislav ima veliki problem sa začinjavanjem hrane. Stalno se moramo na to vraćati pa se nadam da će uspjeti pogoditi količinu začina i izvući okuse, komentirala je chefica Sabina.

"Odvažno i šareno" poslužila je Blaženka, a Tom je na okuse rekao sljedeće: - Nisam bio siguran za sirove čičoke, ali dobre su. Meso je medium što mene ne smeta, pa ako ste ciljali na medium još bolje. Vrganji su dobili previše vatre, al' sve u svemu dobro.

Slijedio je muž Tomislav sa svojim "Nemam pojma" jelom.

- Auuuu! "Nemam pojma" nema soli na ničemu. Što je veći grijeh? Jelo bez soli ili zagoreni vrganji? Ma Blaženka prolazi dalje, odlučio je sudac.

Dvoboj najboljih

David je izabrao repove kozica, tortilje, crveni grah, jabuke i tamnu čokoladu, a ideja je bila napraviti tostadu, hrskavu grilanu tortilju s kozicama i grahom, a za desert sotirane jabuke s čokoladom. Blaženka se odlučila za morski meni koji je uključivao sotirane repove kozica, hrskave srdele i tikvice od kojih je pripravljala popečke, a za desert kolač od mljevenih čajnih kolutića, tamne čokolade i voća ako dođe na traci.

S obzirom da je Anita pekla kozice na svinjskoj masti, Ana je upitala Toma mogu li se plodovi mora pripravljati na toj vrsti masnoće.

- Pa u nekim situacijama mogu, iako ja ne bi to forsirao na taj način jer svinjska mast ima svoju aromatičnost.

Kuhanje je brzo završilo, a natjecatelji su bili zadovoljni pripravljenim tanjurima.
Prva je svoja jela, "Prkosne kozice" i "Zavodljive maline s čokoladom", poslužila Blaženka.

- Glavno jelo mi se sviđa. Palačinkica je fina, kozice kak bi trebale biti, ali smeta me što srdele nisu hrskave, nego presušene. Desert je fin, prekrasno izgleda, a podloga mi se jako sviđa. Snaći se na brzinu, keksi, maslac, čokolada, sjajno. Sve štima, čestitam!, zaključio je.

Potom je "Moju tostadu" i "Slatki grijeh" poslužio David. Što je na njegova jela rekao Gretić?

- Tostade su inače otvorene, zar ne?, upitao je Tom Davida.

- Jesu, ali da ne natrpam cijelu tortilju, preklopio sam ju, odgovorio je.

- Inače lijepa prezentacija s ovim žutim tanjurom, kao da smo u Meksiku. Ali malo je suho. Fali mu kiselo vrhnje, češnjak, menta ili korijandera i opet imaš nešto. Fali joj to nešto malo sočnije. Kozica je lijepo začinjena. Desert je na kraju postao presladak. Ganache je sladak, al' mislim da te javorov sirup tu zeznuo, a još si i karamel preko svega stavio, rezimirao je sudac.

U četvrto polufinale je prošla Blaženka kojoj ovim putem još jednom čestitamo!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!