Kuhan i pečen: Pobjednik 1. emisije suca zadivio 'Fake tunom'!

08.10.2019.

15:58

Autor: HRT

-

-

Foto: - / -

Tom se našalio kako će mu kod kušanja jela u showu najbitnije biti da ne završi na hitnoj! Ocjenjuje, naglašava, kreativnost, osebujnost, prezentaciju te, naravno, okus.
Počeo je novi kulinarski show 'Kuhan i pečen'! Četiri kuhara amatera bila su u borbi s vremenom! U okršaju su im pomagali najbolji hrvatski kuhari, osebujne i jedinstvene pojave domaće gastronomije, David Skoko i Mate Janković, a sve kako bi zadivili suca, kulinarskoga genija, strogoga i pravednoga Toma Gretića.Prvi natjecatelji 1. emisije kulinarskoga showa bili su Janja iz Stubičkih Toplica, koja se bavi PR-om i marketingom te Matej iz Slatine, po struci inženjer građevinarstva, u kuhinji sklon glupiranju i eksperimentiranju.

Sve što uzmu s pokretne trake, za pola 'ure' moraju posložiti na tanjure!

Nakon upoznavanja ubrzo su krenule pokretne trake s kojih su one namirnice koje su natjecatelji uzeli morale biti i upotrebljene. Kuhari amateri istodobno su se mogli koristiti i prepunim hladnjacima te bogatom smočnicom. Njihov mentor David Skoko izrazio je nadu da će oboje iskoristiti element sigurnosti koju će im pružiti.

Natjecatelji su imali pola sata za pripremu i serviranje jela. Janja je pirjala celer i koromač, a potom sirovi celer naribala s mrkvom te napravila toplo-hladnu salatu s kozicama. Izabrala je više namirnica od Mateja, a on se odlučio napraviti marmeladu od koromača, s narančom i medom, kozice u umaku od rajčice, palentu i salatu.

Tijekom pripreme jela pokretna traka još je jednom krenula. Matej je iskoristio priliku uzeti radič koji je pomiješao s prethodno uzetom rikulom, grana padano koji je naribao u palentu i feferone. Janja je uz salatu koju je imala, uzela još dvije.

Put do pobjede vodi preko osjetljivog nepca suca Gretića!

Nakon završenih 30 minuta stali su pred suca. Tom se našalio kako će mu kod kušanja jela najbitnije biti da ne završi na hitnoj! Ocjenjivat će, naglasio je, kreativnost, osebujnost, prezentaciju te okus, naravno.

Za Janjino je jelo rekao kako joj je trebalo možda malo više hrabrosti. Pohvalio je začinjenost salate, ali i istaknuo kako nije bilo ničega što bi kozicama pomoglo da budu još uzbudljivije. Iako su same kozice bile mekane, lijepo začinjene, a jelo prezentacijski vrlo uredno, Gretiću je nedostajalo ono nešto!- Sve lijepo definirano. Uredno i čisto, prekrasnih boja! Fantastična palenta sa džemom dok su kozice mrvicu prekrivene rajčicom, rekao je Mateju dodavši da je salata interesantna jer je gorčina radiča i rikule stvorila gorkasto-svjež okus malo nedefiniran začinjenošću s još nekoliko stvari. - No, lijepo se uklopilo s palentom, dodao je.

Iako su oba jela bila na vrlo visokoj razini, Matejeva kompleksnost tanjura bila je fascinantna pa je stoga i odnio pobjedu. Njome je osigurao Davida Skoku za svoga pomoćnika u finalnom krugu.

Nakon Matejeve pobjede na red je došao novi natjecateljski dvojac kuhara amatera - Ivan, diplomirani inženjer elektrotehnike i 'evolucijski svejed' iz Zagreba te Maja iz Osijeka. Maji je kuhanje strast, ali i bijeg od stresa, a istaknula je da voli provesti sate u potrazi za gljivama. Za pomoćnika su dobili odlična promotora izvrsne gastronomije, Matu Jankovića. Mate im je poručio kako želi da počnu razmišljati svojom glavom jer riječ je o showu u kojem se ljude želi potaknuti i ohrabriti da odu u jednom pravom smjeru. Usto, dodao je i kako mu je izuzetno drago što ima priliku pomoći im da narastu u kulinarskom smislu.

Ivanu je za polusatnu pripremu jela ideja bila piletina u kiselo-slatkom umaku, ali uplašio se kako će ispasti s pancetom koju je, uz pileći zabatak, ananas i crvenu papriku također uzeo s pokretne trake. Maja je pak izabrala bukovače, pancetu i teleći kotlet te je nakon konzultacija s mentorom odlučila raditi rižoto. Spomenute namirnice nadopunili su dodatnima nakon drugoga pokretanja trake. No kada su s gotovim jelima došli pred suca, Maja je imala dva umjesto jednog tanjura, kako je predviđeno, pa je odlučila dio salate poslužiti na tanjur s kotletom.Gretić je rekao kako je u Ivanovom kiselo-slatkom jelu element kiselosti jednostavno izostao. - Nije loše s obzirom na odabir namirnica. Samo da su okusi posloženi malo drukčije, ustvrdio je.

Maji je zamjerio što tava kod stavljanja kotleta nije bila dovoljno vruća pa se meso s jedne strane ukuhavalo te tekućina nije ostala u mesu. No pohvalio je ukusnost kremastoga rižota, fino začinjenu salatu kojoj je menta fantastično pristajala. Prigovor je imao na prezentacijski dio jer su se na tanjuru našla čak dva komada mesa. Pobjedu je naposljetku odnio Ivan.

Potom je uslijedio finalni dvoboj između Mateja i Ivana. U ovome je dvoboju pola sata dano za pripremu jela i deserta, a nakon prvog 'okršaja s trakom' tijekom kuhanja, traka se pokretala još čak dvaput.

- Finale vatrometno! Stres! Vrućina!, rekao je Tom nakon što su finalisti uz pomoć svojih mentora završili jela.

Tomu su okruglice Ivanova jela naziva 'Red rocks' bile odlične, mekane, sočne i ukusno začinjene. Pohvala nije izostala niti za batat, dok je rajčica dobila malo previše karamelizacije za sučev ukus. - Dobro je, ali trebalo je biti više!, rekao je dodajući kako je desert naziva 'Bebina kašica' sjajan.


Fake tuna teriyaki

Gretićevo nepce zatim je čekalo Matejevo jelo naziva 'Fake tuna teriyaki' i desert 'Kosi toranj'. Bio je oduševljen sjajnom prezentacijom 'Fake tune'. - Čisto i lijepo, tuna savršeno pečena, ali poriluk je 'živ' pa ga je teže žvakati dok krema ima nekakav lagano zagoreni element. Ali lijepo! Uspješno i fino. Ipak, palačinke 'Kosi toranj' i nisu ga se previše dojmile jer su bile nedovoljno slatke.

No, slatki okus večerašnje pobjede osjetio je Matej čime je osigurao ostanak u showu u kojemu se ukupno 64 kuhara amatera svojim kulinarskim čarolijama bori za titulu najboljeg!Iduća emisija na rasporedu je u srijedu 9. listopada na HRT2 u 20.45.

I za nove natjecatelje vrijedit će isto: što će biti na traci neće znati, a vremena koliko bi htjeli - neće imati!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!