09:27 / 07.01.2020.

Autor: HRT

Kuhan i pečen: Vesela atmosfera i zabavna jela oduševila Toma

-

-

Foto: - / -

Šesta emisija u kuhinju je dovela četiri nova natjecatelja u borbi za titulu najboljeg hrvatskog amaterskog kuhara.
Šesta emisija u kuhinju je dovela četiri nova natjecatelja u borbi za titulu najboljeg hrvatskog amaterskog kuhara. Andrea, Anamarija, Goran i Marko pokazali su što znaju, a kao sous chefovi pridružili su im se Ivan Erak i David Skoko.

U prvom krugu šeste emisije svojim kulinarskim umijećem pohvalilo se dvoje mladih kandidata, Andrea, arhitektonska tehničarka koja obožava peći kolače i osmišljavati nove recepte te Goran, stand up komičar koji za sebe kaže da je smotan u kuhinji. Svojim rukama, ali i savjetima pomagao im je chef Ivan Erak.

- Lijepo vas je vidjeti ovako nasmijane. Ne znam je li to od panike ili zbog zadovoljstva i veselja, upitao je Tom na što je Goran odgovorio da je od panike i zadovoljstva s čijom se konstatacijom složila i Andrea.

- Prenesite to na tanjure da izgledaju veselo, birajte pažljivo i potrudite se da sve bude jako, jako ukusno, komentirao je Tom.

Isprepadana svinja

S trake bogate namirnicama Goran se odlučio za lungić, pappardelle, parmezan i jabuke, a Andrea za jednaki protein uz dodatak špinata, parmezana, crvenoga graha i komorača. U pola sata Goran nije imao jasnu viziju što će pripravljati, no ubrzo se odlučio za marinirani lungić kojeg će ispeći u komadu i poslužiti ga s tjesteninom i jabukama.

- Daj ga malo izmasiraj u marinadi, tako će bolje surađivati, savjetovao je chef Gorana.

Andrea je, pak, imala jasnu viziju - lungić zapeći na tavici pa završiti u pećnici, blanširati špinat uz dodatak češnjaka, napraviti kremu od graha i komorač poslužiti kao malu salaticu.

- Ova svinjetina je prošla već tri rezanja, dvije vrste kuhanja i čekam da vidim što se još s njom može dogoditi, komentirao je Tom na što je Goran smijući se odgovorio da je to - isprepadana svinja.

- Uz puno smijeha i veselja došli ste do dva tanjura, a sad ćemo vidjeti tko će se zadnji smijati, a tko plakati, kroz smijeh je komentirao sudac.

"Rozu svinjicu u umaku od graha" poslužila je Andrea na što je Tom komentirao da je krema od graha malo prerijetka, lungić je taman pečen, špinat je trebalo ocijediti, no sve u svemu zajedno sve lijepo funkcionira.

Goranova "Isprepadana svinja" kod suca je izazvala sljedeće komentare: - Netko ju je razljutio prije nego ju je isprepadao. Onako je pikantna, ali šalu na stranu - jako je dobro! Ne čudim se, ali jako je dobro, nasmijao se Tom što je kod Gorana izazvalo pravi šok.

Dva zabavna i ujedno vrlo ukusna jela, no jedan je nedostatak - višak vode kod špinata - Andreu stajao "tanjura". U završni je krug prošao Goran.

Drugi krug - dvoboj škarpine

U drugom krugu svoje kulinarsko umijeće pokazala je Anamarija, ekonomistica koja kuha iz ljubavi i Marko s Raba čiji je veliki hobi ribolov, a u kuhinji im se pridružio chef David Skoko.

S trake je Anamarija odabrala škarpinu, slanutak, matovilac i shiitake, a Marko škarpinu, krumpir i cherry rajčice jer mu je cilj bio odmah jasan - napraviti gregadu.

- Nije bio hrabar jer sam uvjeren da je tu gregadu kuhao već tisuću puta, konstatirao je chef David.

Anamarija je odlučila ispeći filete škarpine i poslužiti uz humus, pečene gljive i matovilac. Natjecatelji su bili zadovoljni svojim jelima, no što je Tom rekao?

"Egozotična škarpina" naziv je jela koje je poslužila Anamarija na koje je sudac dao odličan osvrt. To je jedno od boljih kombinacija ribe i ostalih stvari na tanjuru koje sam u showu isprobao i sve zajedno funkcionira savršeno. - E Marko, neće ti bit’ lako,  nadodao je Tom. Marko je potom poslužio "Kuhanu i pečenu gregadu".

- Ove se gregade nitko ne bi posramio, apsolutno, konstatirao je Tom i dodao - To je duboko u našim genima. Oba tanjura bila su bogata okusima, ali Anamarija je zaslužila ulazak u završni krug.

Recept za ulazak u polufinale

Mljeveni jelen, baby banane, bijele šparoge, košarice, mascarpone i krumpir bili su Goranov odabir s trake, a plan je bio napraviti burger od jelenjeg mesa, a pecivo zamijeniti krumpirom, točnije popečcima od krumpira.

Anamarija je, pak, planirala suca oduševiti jelima koja uključuju jakobove kapice, banane, bijele šparoge, košarice, smokve, mascarpone i bulgur i imala je jasnu viziju. Cilj je bio zapeći jakobove kapice s maslacem i poslužiti ga uz zapečene smokve, kuhani bulgur i pirjane šparoge, dok će za desert ponuditi američke palačinke s karameliziranim bananama i kremom od mascarponea.

S obzirom da su se natjecatelji odlučili za bijele šparoge, Anu je zanimalo koja je razlika između bijelih i zelenih.

- Zelene su više povrćastije, ako se to može tako objasniti, a bijela zadržava puno vode u sebi, uglavnom se kuha i ima ljusku koja se mora guliti dok se zelena ne guli, jedino se uklanja donji, tvrđi dio na mjestu gdje pukne, objasnio je Tom.

"Jakobovi svatovi" i "Banana Sinj" jela su koja je Tomu poslužila Anamarija.

- Desert je baš dobar, da je hladniji bio bi puno bolji, a i volio bih da je krema od mascarponea malo više začinjenija. Glavno jelo je sjajno, apsolutno sjajno i volio bih da ga je više, nasmijao se Tom.

Slijedio je Goran sa svojim adutom, "Šumskim burgerom", koji je oduševio suca.

- Ovaj burger je jedno od zabavnijih jela koje smo imali u showu. Koristiti krumpir kao pecivo sjajna je ideja, super izvedena, burger je pečen medium, a ketchup sladak, iako bih volio da ima više ljutine. A desert, "Banana Zagreb na slavonski", je toliko sladak da je gorak. Spasilo bi ga malo limuna i puno manje šećera. Ideja je dobra, no izvedba je ostala malo kratka, nažalost, komentirao je Tom.

I pogađate, kartu za polufinale osvojila je Anamarija kojoj ovim putem još jednom i čestitamo!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!