Kuhinjska karikatura ili karikaturalna kuhinja?

17.11.2020.

15:39

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Prva nagrada: Mojmir Mihatov, Hrvatska

Prva nagrada: Mojmir Mihatov, Hrvatska

Foto: - / -

Iako su ove godine zbog pandemije koronavirusa otkazane brojne izložbe, neke će ipak biti održane pa tako i 25. Međunarodna izložba karikatura koja je i ove godine okupila veliki broj autora iz cijeloga svijeta. Privukla ih je tema 'Kuhinja'.
Iako su ove godine zbog pandemije koronavirusa otkazane brojne izložbe, neke će ipak biti održane pa tako i  25. Međunarodna izložba karikatura u organizaciji Hrvatskog društva karikaturista, koja je i ove godine okupila  veliki broj autora iz cijeloga svijeta.

Izložbu je među prvima razgledala ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska koju su u Klovićevim dvorima dočekali predsjednik Hrvatskog društva karikaturista Davorin Trgovčević i Christian Misirača, chef i predsjednik ocjenjivačkog suda izložbe karikatura ‘Kuhinja’:

Ovogodišnja izložba karikatura na zadanu temu 'Kuhinja' (gastronomija, kuhanje, chefovi,  restorani, catering ...), postavljena je u Galeriji Klovićevi dvori u do nedjelje 29. studenog. Tema festivala karikature je kuhinja sagledana iz svih mogućih i naizgled nemogućih kutova koje karikaturisti mogu zamisliti.

- Izložba je i ove, kao i posljednjih desetak godina, postavljena u atraktivnom izložbenom prostoru galerije Klovićevi dvori, gdje se predstavlja oko 90 najkvalitetnijih radova od ukupno 1061 pristiglih, napominju organizatori iz Hrvatskog društva karikaturista.

Sudjelovalo je 439 karikaturista  iz 60 zemalja svijeta, a najbrojniji su autori iz Irana (55), Hrvatske (35), Kine (35) i Turske (31).

- Kao i većina svjetskih festivala karikature tako i ovaj ima natjecateljski karakter, a Ocjenjivački sud je imao težak zadatak izabrati najbolje karikature. Ove godine žirijem je predsjedao poznati hrvatski chef Christian Misirača, a ostali članovi bili su prof. Frano Dulibić, povjesničar umjetnosti  te karikaturisti Damir Novak, Zdenko Puhin i Davor Trgovčević, ističu organizatori.

Prvu nagradu žiri je odlučio dodijeliti Mojmiru Mihatovu iz Hrvatske, druga nagrada je otišla u Izrael autoru Grigoriju Katzu, a treća Javadu Takjoo iz Irana. Nagrađene radove i dobitnike ostalih priznanja možete pronaći na internetskoj stranici Hrvatskog društva karikaturista.

Pogledajte reportažu ekipe Vijesti iz kulture:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!