13:18 / 10.12.2018.

Autor: Maroje Vučićević/V.M./HR

Kultna kazališna skupina La Fura dels Baus nastupila u Zagrebu

-

-

Foto: - / -

Španjolska kazališna družina La Fura dels Baus, koja je oduševila svijet spektakularnim nastupom na otvorenju Olimpijskih igara u Barceloni, gostovala je u Lisinskom.
Španjolska kazališna družina La Fura dels Baus, koja je oduševila svijet spektakularnim nastupom na otvorenju Olimpijskih igara u Barceloni, gostovala je u Lisinskom.

Zagrebačku su publiku ponovno osvojili u petak - eksplozijom umjetničke strasti i jedinstvenom vizijom teatra.

'Free Bach' slobodna je interpretacija Bachove Seljačke kantate iz 1742. godine. Uz elektroničku glazbu, multimedijske slike i flamenco proveli su nas tim komadom koji preispituje današnje društvo.

Brzo mi je prošlo ovih 40 godina koliko grupa postoji, ali i ostvarili smo mnogo projekata. Veselimo se velikoj obljetnici koju ćemo nesumnjivo burno proslaviti. Imamo i novi projekt edukacije mladih pod nazivom 'Epica',  ispričao je redatelj i osnivač grupe Miki Espuma.

Rad s ovom grupom u početku je bio vrlo uzbudljiv, no bilo je i neizvjesnosti zbog miješanja klasike, elektronike i flamenka. Ipak, njihove ideje poštuju okvire Bachove barokne glazbe,  istaknula je mezzosopranistica Eulalia Fantova.

La Fura je već nastupila u Zagrebu, na prvom Eurokazu 1987. godine sa svojom prvom velikom predstavom. Tada na samom početku karijere, danas se vraćaju kao velike međunarodne zvijezde. U predstavi koju kritika opisuje kao vrhunsku avanturu za ljude otvorena uma sudjeluje 18 plesača i šest glumaca.

Igram vrlo složenu ulogu i pritom ne plešem flamenko kao obično. Ples je ovdje isključivo u funkciji izgradnje lika na pozornici,  pojasnio je plesač Miguel Angel Serrano, a svirač viole da gamba Thor Jorgen je dodao: Violu da gamba možete svirati poput gitare, ali funkcionira i kao gudački instrument. Vrlo je zanimljiva i izvrsno se slaže s drugim instrumentima.

Naziv grupe u prijevodu s katalonskoga znači 'Lasice iz Bausa', odakle potječu dvojica od osam njezinih osnivača. Kako kažu, motivacija im je u početku bila sramežljivost. Sram su sasvim sigurno pobijedili, a na sceni otvorili neke nove, uzbudljive prostore.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!