Kulturno ljeto u Varaždinu

02.07.2022.

15:34

Autor: Danijela Bratić-Herceg/M.M./Vijesti/IMS/HTV/HRT

Kulturno ljeto u Varaždinu

Kulturno ljeto u Varaždinu

Foto: HTV / HRT

Varaždin - grad baroka bogate povijesti, ne samo kulturne nego i arhitektonske, sjajno je odredište za šetnje. U pratnji turističkog vodiča Varaždinci i njihovi gosti mogu otkrivati ljepote nekadašnjeg glavnog grada Hrvatske. Ljeto donosi i brojne druge sadržaje za sve generacije.

Sunčano jutro, nije prevruće - idealno je vrijeme za šetnju Varaždinom i uživanje u životu baroknoga grada. Uz obveznu kavu na jednoj od brojnih terasa na programu je turistička tura - "Ovo je moj grad" namijenjena upravo Varaždincima koji svoj grad žele vidjeti drugim očima.

- Ovaj dan je posvećen nama koji smo tu cijeli svoj život, koji smo rođeni, koji imamo mnoštvo priča vezano za naš prelijepi Varaždin koje ćemo podijeliti sa svojim sugrađanima, rekla je Olivera Petrović, turistička vodičica.

Iako tu žive godinama i prolaze uvijek istim ulicama, mnogi ne znaju što sve njihov grad skriva.

- I sami se iznenade koliko malo znaju. Ovo je grad preko 800 godina poznate povijesti i strahovito puno priča, vjerujte da se mnogi iznenade kad čuju "pa ovo nismo znali, pa ni ovo nismo znali". Tako da je i nama koji smo svoj život posvetili upoznavanju povijesti ovoga grada i podijeliti to sa našim sugrađanima puno znači, ističe Petrović.

Svake subote grupu vodi drugi vodič i unosi svoj šarm u pripovijedanje. Stoga se neki Varaždinci priključuju više puta.

Iza svakog ugla čeka neko iznenađenje. Čuje se ugodna glazba koja dopire s balkona varaždinskih palača. Na jednom kraju grada klasika. Na drugome jazz...

Trg tradicijskih obrta - nova čarolija. Idealno mjesto za čuvanje i prenošenje baštine i radionicu posvećenu izradi tradicijskog nakita.

- Kraljuši su ogrlica, tipično crvena. A znate što crvena boja predstavlja, to znači ljubav mladost, kaže Jelena Džepina, Centar tradicijske kulture Varaždin.

Gužva ne smeta Varaždincima. Naprotiv, sretni su što se život vratio u grad. I tako iz vikenda u vikend sve do jeseni, "Ljeto u Varaždinu" nudit će brojne sadržaje do kasnih večernjih sati svima koji ostaju na vrućem asfaltu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!