Laibach u Lisinskome predstavlja projekt "Wir sind das Volk"

17.03.2022.

15:14

Autor: HRT/Hina

Laibach, arhivska fotografija

Laibach, arhivska fotografija

Foto: Dusko Marusic / PIXSELL

Slovenska grupa Laibach nastupit će 2. travnja u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, gdje će predstaviti projekt "Wir sind das Volk", apolitično-politički mjuzikl prema motivima i stihovima njemačkoga dramatičara Heinera Müllera.

"Wir sind das Volk" (Mi smo narod) poseban je 'mjuzikl' - mješavina koncerta i kazališta - pokrenut 2019. godine a na poziv dramaturginje i redateljice Anje Quickert, voditeljice međunarodne udruge Heiner Müller Gesellschaft, koja je Laibachu predložila sudjelovanje u istoimenoj predstavi prema dramskim i poetskim tekstovima velikog njemačkog dramatičara Heinera Müllera.

Premijera je održana u kazalištu HAU u Berlinu (Hebbel am Ufer) 8. veljače 2020., nakon čega su uslijedile još dvije izvedbe prije nego što je epidemija obustavila projekt. Za slovensku publiku grupa je kasnije pripremila posebnu verziju projekta, kojom je krajem kolovoza 2021. otvorila Festival u Klagenfurtu te dva puta u rujnu rasprodala dvoranu Kina Šiške.

Iako se predstava u originalu odnosi na domoljublje temeljeno na njemačkoj književnosti, domoljubni je užitak univerzalan, stoga u showu uživaju ljudi svih nacija, stoji u najavi.

- Čim se pojavi riječ 'Volk' (narod, puk, nacija) postajem sumnjičav, objasnio je Heiner Müller 1990. godine. Prosvjedni skupovi koji su uzvikivali "Mi smo narod", a potom se etablirali kao politički subjekt 1989. godine, kada je srušen Berlinski zid, tada nisu zvučali neopravdano. Od tada je pojam "Volk /narod" doživio duboke političke promjene.

Kako je najavljeno, u Lisinskome će Laibach, zajedno s gostima, prvi put u Hrvatskoj, uprizoriti nešto manje od dva sata "domoljubne zabave": "Publiku u Lisinskom očekuje vizualni i sadržajni spektakl laibachovskih dimenzija - plus naravno gola istina o pojmu naroda", poručuju iz Laibacha.

U ovom jedinstvenom mjuziklu raskošne produkcije koja uključuje atraktivne video-projekcije sudjeluju Mina Špiler, Katarina Stegnar, Cveto Kobal, Sašo Vollmaier, Vier Personen Quartet, The Stroj i Peter Mlakar

Projekt će u travnju biti objavljen na novom albumu istog naziva engleske etikete Mute, a prije zagrebačkog nastupa, Laibach će "Wir sind das Volk" izvesti četiri puta i pred berlinskom publikom, a potom slijede nastupi diljem Europe. Ulazak na koncert moguć je isključivo uz predočenje važeće EU digitalne covid potvrde i identifikacijske isprave.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!