Legendarna "Živa istina" - škrinja koja grije i bojler koji hladi

15.05.2019.

11:36

Autor: Z.A./HRT

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Uz današnju dodjelu nagrade „Joško Martinović“ koja se dodjeljuje djelatnicima Hrvatske radiotelevizije za najbolju reportažu u protekloj godini prisjetimo se kako je to radio veliki meštar reportaža.
Hrvatska radiotelevizija obilježava 93. obljetnicu Hrvatskoga radija i 63. obljetnicu Hrvatske televizije. Jedna od nagrada koje se dijele nosi ime Joška Martinovića. Mlađe generacije možda se neće sjećati legendarne emisije "Živa istina", no mnoge starije ju još i danas pamte. Stoga smo odlučili zaviriti u arhivu i potražiti neke od najupečatljivijih trenutaka.

Martinović je u "Živoj istini" 1996. godine napravio reportažu o majstoru Anti Ajdukoviću iz Sinja koji je sjedinio dva aparata  i dobio škrinju koja grije i bojler koji hladi. 

- Večerašnja emisija Živa istina bit će posvećena drugim svjetovima. Netko misli da su ti svjetovi daleko, netko misli da su ispod nas, a netko da su oni u nama samima. U svakom slučaju čovjek se može osjećati kao da je u sedmom nebu i svaki dan, ako radi posao koji voli.  Sinjski meštar za kućanske aparate otišao je u tome i korak dalje. U svakom slučaju, to je zet kojeg bi svaka punica poželjela - ovim riječima su Daria Marjanović i Joško Martinović u studenom 1996. godine najavili prvi prilog u emisiji "Živa istina".

Bila je to Joškova reportaža o majstoru inovatoru Anti Ajdukoviću iz Sinja koji je vidjevši da škrinja i bojler troše podjednako struje, došao na ideju da ih sjedini, stavio u jedan aparat i tako dobio da mu škrinja hladi i bojler grije vodu uz prepolovljenu potrošnju struje.

Ante je bio majstor za popravljanje kućanskih aparata, ali i majstor za spajanje "nespojivog". Napravio je i perilicu – ledomat, stroj za rublje pravio je led, već tad je nekoliko sinjskih kafića imalo tu inovaciju.

I nakon 23 godine Ante i dalje popravlja kućanske aparate uz pomoć sina Maria, ali je i nastavio svoj inovacijski put. Perilica ledomat iz reportaže do nedavno je bila u funkciji, radila je punih 25 godina. 

Svih ovih godina stvarao je nove inovacije, a izdvojio je "torbu za rad" s kojom radi već 20 godina, uvijek  tip-top kao vojnik, jedinstvena u svijetu; aparat za autogeno zavarivanje, modificirani aparat za kupljenje plina, digitalizirani ledomat koji se mora vidjeti jer je ukras za svaki prostor. 

Osim što je majstor za aparate, Ante je majstor za rimu: "Kultura narodu, luk i strijela divljaku,  lipi poslovi u mraku." Sa svojim prijateljima razmjenjuje rime, vesele se i smatraju da svaki normalni čovjek mora se i smijati.

Životno radni moto inovatora majstora Ante Ajdukovića  je  - Kad čovjek u nečem uživa i voli ono što radi, onda ćete uvijek naći neko zadovoljstvo, u tom ćete uživati. Ako radite neki posao pod pritiskom, silom,  prijetnjom, opterećenjem, onda to neće se odražavati s ljubavlju, neće ispasti kako treba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!