U Skradinu se danas degustiralo jedanaest vrsta rižota. Na drugom izdanju Skradinskog festivala rižota i načina života okupili su se brojni gurmani, a "zvijezda" kulinarskog programa je glasoviti skradinski rižot.
13.09.2025.
21:24
Autor: Ivona Ramadža Čolić/P.F./Dnevnik/HRT
U Skradinu se danas degustiralo jedanaest vrsta rižota. Na drugom izdanju Skradinskog festivala rižota i načina života okupili su se brojni gurmani, a "zvijezda" kulinarskog programa je glasoviti skradinski rižot.
Ivona Ramadža Čolić u središnjem je Dnevniku HTV-a otrkrila po čemu je skradinski rižot poseban.
- Kuha se i do 14 sati po receptu starom više od 150 godina. Rižot je nematerijalna baština grada, kažu gastročuvari i ponavljaju, po izvornom receptu, priprema se samo u Skradinu, rekla je.
Razgovarala je s Bernardom Marasović, direktoricom Turističk zajednice grada Skradina koja je objasnila zašto se tako dugo kuha te zašto se originalni recept slijepo slijedi.
- Slijepo se slijedi zbog toga što upravo taj dugotrajni proces stvara jedan punoću okusa koji danas možete kušati. A originalni recept ostat će tajna jer se tajne ne otkrivaju. Tako da, ako želite probati pravi skradinski rižot, morate doći u grad Skradin, rekla je Marasović.
Cijeli dan uz lonacu su skradinski ugostitelji. Kuhari čuvaju i začine i omjere kao zmije noge, što je i potvrdio Slaven Maslać, ugostitelj iz Skradina.
- To je sigurno istina. Ne možemo sve dati i darovati pa da se to radi na razne načine i predstavlja kao skradinski rižot. On je vrhunska stvar, to sami vidite i to treba čuvati i mi ćemo to sačuvati. Danas smo pokazali da možemo s tim. Sa 16 godina sam prvi rižot počeo kuhati, nagrada je bila dobiti porciju rižota kojeg sam obožavao. Vježbao sam, počeo sam sam raditi i evo tu sam danas, kazao je Maslać.
Posjetitelji su na festivalu uživo imali priliku pratiti i pamtiti pripremu rižota, a na stolu je danas bilo 11 vrsta. Žlicom se mogla prošetati cijela Hrvatsku, a svratilo se i u Italiju. Maradović je dala odgovor zašto uopće festival rižota.
- Trenutačno u svijetu postoje tri festivala rižota. Prvi je najposjećeniji i najstariji s dugogodišnjom tradicijom u Italiji. Nakon toga imate u Švicarskoj i u Americi, a mi želimo da mi budemo četvrti na toj mapi. Kao što znate, imamo također svoje goste iz Italije, Bosne i Hercegovine što daje jedan element i karakter međunarodnog festivala. Ali ipak uvijek želimo staviti na pijedestal naš skradinski rižot, istaknula je Marasović.
Sutra je u Skradinu opet program pun okusa i to slatkih - posvećen je hrvatskim tradicijskim slasticama, pa tako i Skradinskoj torti, slatkom grijehu bez dekagrama brašna.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora