Lektira u stripu i proširenoj stvarnosti

09.07.2019.

15:00

Autor: Dubravka Žiljak/V.M./HRT

default error photo
Vrijeme je godišnjih odmora. Jedna od stvari koja se nerijetko nađe u našim torbama je knjiga. Istražili smo što čitamo, koliko, ali i koje novosti možemo očekivati u izdavaštvu.
Vrijeme je godišnjih odmora. Jedna od stvari koja se nerijetko nađe u našim torbama je knjiga. Istražili smo što čitamo, koliko, ali i koje novosti možemo očekivati u izdavaštvu.

Gospođa Zdenka s pravog je mora na otoku Krku došla u Zagreb na More knjiga: Volim čitati. Zadnjih 15-ak godina posebno me privlači duhovnost, rad na sebi. U ovim mojim godinama počinjem shvaćati što to zapravo znači, kaže gospođa Zdenka.

Prema istraživanju o čitanju i kupovanju knjiga, samo 42 posto Hrvata u posljednjih je godinu dana pročitalo knjigu. Prošle godine čitalo se više. Ispitanici su rekli kako im knjiga ne pruža pristup znanju i da im nije "in". No, ljubav prema pisanoj riječi uči se od malih nogu i tu posebnu ulogu ima školska lektira. Kako bi je dodatno približili učenicima, pojedini izdavači knjigu pretvaraju u strip.

- Posebnost tog stripa je što nije samo crtačka forma nego i to što smo posegnuli za digitalnom formom u stripu gdje iza pojedenih tabli u stripu se nalaze digitalni sadržaji, tzv. proširene stvarnosti gdje se aktiviranjem QR koda preuzimaju određene aplikacije i pruža mogućnost da iza slikovnog materijala iza kojeg smo sakrili digitalni sadržaj uronimo u stvari u književno djelo, objašnjava direktor izdavačke kuće AGM Stjepan Bekavac.

Tako će se 'Alkar', 'Šuma Striborova', 'Smogovci' i mnogi drugi naslovi pretvoriti u strip: Cilj nam je dva do tri takva naslova objaviti godišnje, ponuditi ih školama i učenicima. To je tek jedna od tri faza same produkcije, druga faza je da oživimo likove u samom stripu opet digitalnim sadržajem u 3D formi, u pripremi imamo i naočale da bi djeca mogla uroniti u samu tematiku radnje, a onaj treći dio za koji smo započeli izradu platforme je da sve te komponente ipak metodički obradimo. Za to su nam potrebni metodičari praktičari profesori u školama, dodaje Bekavac.

Uz školsku lektiru, putem proširene stvarnosti, moći će se zaroniti i u znanstvenu knjigu o podmorskom arheološkom nalazištu kod otoka Gnalića. Oni koji, pak, na odmor žele ponijeti neko drugo štivo - imaju velik izbor.

- Od srca preporučam 'Mladu misu' da se malo i oznojite na plaži, da vidite kako je to zapravo dobro napravljeno, a od ostalih naslova, kao što je ovdje prikazano, preporučujem 'Nož' Joa Nesboa svakako, tko ga može probaviti, dosta je tvrd i žestok. Imam još nešto što bih preporučila od srca, a to je 'Sedam muževa' Evelyn Hugo, ona je doista imala sedam muževa, ali vam neću druge stvari otkriti, kaže poslovotkinja knjižare Vera Sesar.

I dok prema statistici sve manje čitamo, za gospođu Zdenku to ne vrijedi - knjiga joj je najbolji prijatelj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!