Let 3: Što ćemo u Liverpoolu? Grad bez mora nije grad

06.02.2023.

19:48

Autor: HRT

Let 3

Let 3

Foto: Dario Njavro / HRT

Za Let 3 malo tko nije čuo - oni su jedinstvena pojava na hrvatskoj glazbenoj sceni. Izražavaju se na više razina - od specifičnih tekstova, zanimljivih kreacija u kojima nastupaju, javnih performansa. Na ovogodišnjoj Dori nastupaju s pjesmom "Mama ŠČ!".

Na Doru su se pojavili, kako kažu Zoran Prodanović - Prlja i Damir Martinović - Mrle, jer im je netko smjestio.

- Neka zavjera je to. I to što dobro stojimo i to je zavjera, to je nešto mutno, rekao je Mrle.

- Što je tu je, sada kada je prijava tu, nema nazad. Kada se igra, onda se igra, rekao je Prlja.

Pitanje koje je postavljeno najviše puta otkako su objavljene pjesme koje će biti na Doru je "što znači šč?" Mrle kaže da je to najstarije slovo abecede.

- 5.000 godina starije od prve nađene abecede, to je najstarija abeceda. Sada ćemo mi tu našu abecedu na Dori poslati svemirskim brodom u orbitu. Kada dođe do armagedona na zemlji, kada se smiri armagedon, raketa će se vratiti i donijeti opet prvu abecedu, dodao je.

Ta abeceda, rekao je, ima 63 slova. Pjesma je, kaže, posvećena mnogima.

Na Dori će nastupiti u novim kostimima.

- Tema je ratna, pjesma je antiratna, nastajala je prošlo ljeto dok sam u Splitu radio jednu predstavu. Došlo je do tog ratnog momenta da napravimo ratnu operu i "Mama ŠČ" je jedna od pjesama iz ratne opere, rekao je Mrle.

Htjeli su, dodao je, obući uniforme, ali one nisu dozvoljene na Eurosongu, pa su sašili prekrasne, stilizirane odore.

Inače sudjeluju u kreacijama svojih odijela.

- Uvijek su naše ideje u izvedbi kostima, zajedno to radimo, nije da mi diktiramo, nego nekako u interakciji, tako funkcioniramo, rekao je Prlja.

Na pitanje kako su zadovoljni konačnim rezultatom, Mrle odgovara:

- To je tako sašiveno, kao neka vrhunska svjetska marka, dodao je.

Pripreme za subotu su u punom jeku.

- Obavili smo prvu tehničku probu, da se upoznamo s prostorom i svim tehničkim uvjetima. Sutra nas čeka sljedeća proba, "štelat" će se svjetlo, koreografija, u redu je, sve ide po nekom planu, rekao je Prlja.

Mrle je rekao da svaki dan vježba jogu, vježba.

- Imamo trčanje, hodanje oko 9, 10 km, da nije svaki dan isto, onda spavanje u 20.30 i buđenje u 6 ujutro, rekao je Mrle.

Na pitanje hoće li biti iznenađenja u subotu odgovaraju:

- Moramo vidjeti što će HRT reći, kaže Mrle.

- Pravila su dosta stroga. Ne bi volio da budemo diskvalificirani, a opet, s druge strane, želimo biti Let 3, tako da je interesantno i izazovno, dodao je Prlja.

Odgovarajući na pitanje da li im se ide u Liverpool, Mrle odgovara "što ćemo tamo? Jel' ima tamo mora? Nema mora, što ćemo tamo? Grad bez mora nije grad".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!