Liburnia uplovljava u Rovinj

14.07.2021.

15:27

Autor: Hina/V.M.

"Provenir"

"Provenir"

Foto: Renata Poljak / Luburnia film festival

Turneja filmova s prošlog izdanja Liburnia Film Festivala nastavlja se u ponedjeljak i utorak, 19. i 20. srpnja, u Rovinju, uz besplatan ulaz na projekcije.

Prikazat će se dokumentarci "Porvenir" Renate Poljak kojega je na LFF-u žiri nagradio za najbolji film festivala, najbolju kameru (Boris Poljak) i najbolji dizajn zvuka (Iva Ivan),"Bez lica" Davida Lušičića koji je ponio nagradu za najbolji regionalni film te "Zašto mama vazda plače?" Karmen Obrdalj koji je nagrađen za najbolju režiju i montažu.


Filmovi će se u ponedjeljak, 19. srpnja prikazati na Ljetnom kinu, a dan kasnije u Kinu Gandusio.


"Porvenir" na španjolskom znači budućnost i jedini je grad u Ognjenoj zemlji, na dnu zemaljske kugle, osnovan od strane hrvatskih migranata početkom 20. stoljeća, među kojima je bio i redateljičin pradjed.


- Ovaj vizualno snažan poetski dokumentarac postavlja pitanje Ostaju li u našem tijelu sjećanja naših djedova, ostaje li nam sudbina da bježimo i tražimo bolje zemlje upisane u tijelo?, napominje se u najavi.

"Bez lica" je kratkometražni esejistički dokumentarac koji prati proces postavljanja spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu u Zagrebu u periodu neposredno prije svečanog otkrivanja, dovodeći ga u kritički društveni kontekst upotrebom snimki koje nas vode od samog početka postava statue do prikaza gužvi mase ljudi, prosvjeda i sukoba te postavljanja straže policijskih koridora koje štite ovaj komad skulpture od ljudskog prisustva.


"Zašto mama vazda plače?" u središte stavlja Enu, djevojku koja otkriva ljubavna pisma njenih roditelja čije je dopisivanje trajalo dok su bili razdvojeni u ratu, u zaraćenoj Bosni i Hercegovini. Ena se putovanjem u Grad iz djetinjstva, Pustograd, prisjeća skoro nemoguće ljubavi njenih roditelja.


Program se ostvaruje u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem grada Rovinja-Rovigno, a podupiru ga Primorsko-goranska županija, HAVC i Zaklada Kultura nova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!