18:57 / 05.03.2020.

Autor: Edi Škovrlj/IMS/Dnevnik/HRT

Ljepote Madagaskara jače od koronavirusa

-

-

Foto: - / -

U vrijeme kada su putovanja, zbog straha od koronavirusa, svedena na minimum, ipak ima i hrabrih koji ih se ni danas ne odriču.
U vrijeme kada su putovanja, zbog straha od koronavirusa, svedena na minimum, ipak ima i hrabrih koji ih se ni danas ne odriču. Priča o zadarskoj fotografkinji za koju je jači od opasnosti bio izazov zvan - Madagaskar. Pogled na najviši vrh Afrike Kilimandžaro, svakako je rijetka privilegija. Ilonka ga nije propustila.

- Jednostavno divljenje obuzme cijelo tijelo i znate da se radi o nečem posebnom, objašnjava Ilonka Kapetanović, fotografkinja.

Još par sati leta do Madagaskara, utopljenog u Indijskom oceanu 400 km udaljen od afričkog kontinenta. I najvažnije, još uvijek bez koronavirusa.

- Kad ulazite u samu zemlju na aerodromu odmah vam mjere tjelesnu temperaturu. Ne možete ući na Madagaskar ako ste bolesni, odmah vas vrate iz zemlje, kaže Kapetanović.

Stabla koja rastu doslovno naglavačke, čuveni Baobabi s krošnjama poput korijenja, posebna su atrakcija Madagaskara.

- Žive tisućama godina, visoki su 30 metara u truplima je voda, oni su bunari, objašnjava Ilonka Kapetanović, fotografkinja.

S jedne strane priroda koja zaustavlja dah, s druge beskrajno siromaštvo i oskudica. Ovako izgleda Madagaskarska inačica naših perilica rublja i kemijskih čistionica.

- Ne biste vjerovali na Madagaskaru muškarci peru robu. Crvene rijeke, crvena zemlja. U istoj rijeci peru robu, djecu, piju i vrše nuždu, kaže Kapetanović.

Iako zove i mami, u oceanu nema kupača. Prepun morskih pasa njegove su obale, tako tek samo predviđene za šetnju.

- Da puno je opasnih morskih pasa, velike su struje i valovi, nije preporučljivo dolaziti blizu čak ni na 2-3 metra., ističe Ilonka Kapetanović.

Otići na Madagaskar svakako ne spada pod uobičajenu turističku turu. No, želite li se s izleta vratiti umorni, a zadovoljni, izabrali ste pravo mjesto. Do kada, ovisit će o koronavirusu koji je već sad kod mnogih znatno smanjio razmišljanja o putovanjima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!